Vaatteiden kierrätys

Vaatteiden keskimääräinen käyttöikä on nykyisin yli kolmanneksen lyhyempi kuin vuonna 2000.
Arvioiden mukaan ihmiset heittävät noin 13 kiloa tekstiileitä vuodessa pois ja tästä määrästä noin 80 % päätyy energiahyödyntämiseen. Lähde: Syke 2022 

Näin kierrätät tekstiilisi oikein

Vaatekeräys

Vaatekeräykseen kuuluvat vain puhtaat, ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet hyvin pakattuina

  • Ole tarkkana arvioidessasi, onko vaate sopiva lahjoitettavaksi vaatekeräykseen: vaatteen pitää olla ehjä, puhdas ja siisti. Ostaisitko tai ottaisitko itse lahjoittamasi vaatteen ilolla vastaan?
  • jos lahjoitat kenkiä, kiinnitä parit hyvin toisiinsa ja täytä kengät esimerkiksi sanomalehdellä
  • vaatteet tulee pakata tiiviiseen muovipussiin. Sulje muovipussi huolellisesti.
  • hygieniatuotteet, kuten alusvaatteet tai sukat eivät kelpaa lahjoitettaviksi elleivät ne ole käyttämättömiä
  • jotkut vaatekaupat ottavat vastaan käytettyjä vaatteita

Poistotekstiilikeräys

Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat puhtaat ja kuivat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pöytäliinat ja pyyhkeet. Poistotekstiilikeräykseen vietävät tekstiilit on tärkeää pakata hyvin muovipussiin.

Poistotekstiilien keräykseen eivät kuulu alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut tai kengät. Keräykseen ei saa viedä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Tarkista oman kuntasi jätehuollosta, missä poistotekstiilin keräyspisteet sijaitsevat. Myös joillain vaatekaupoilla on omia keräyslaatikoita, joihin voi viedä myös rikkinäisiä vaatteita ja muita tekstiilejä.

Uusiokäyttö

Rikkinäinen vaate ei välttämättä ole käyttökelvoton. Korjaaminen on ekoteko!
Ompele paikka, parsi neule tai vaihda napit marttojen ohjeilla.

Alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa soveltumattomat mutta puhtaat tekstiilit voivat olla hyödyksi muussa käytössä, esimerkiksi:

  • Käytä siivousliinoina
  • Leikkaa matonkuteiksi, virkkuumateriaaliksi tai tyynyjen täytteiksi.
  • Vanhat lakanat pieniksi liinoiksi leikattuina toimivat kesto-talouspaperina, sillä liinat voi pestä normaalin pyykin tapaan ja käyttää lukemattomia kertoja uudestaan. Vanhoista lakanoista voi tehdä myös mehiläisvahakääreitä korvaamaan elmu-kelmua.
  • Hyödynnä käytettävissä olevat osat: vetoketjut, printit ja napit. Tarjoa niitä tuunaajille!

Sekajäte

Kun vaatteen elinkaari on tullut tiensä päähän, eikä se kelpaa lahjoitettavaksi, uusiokäytettäväksi tai poistotekstiilikeräykseen, kuuluu se hävittää sekajätteenä.

Suomessa syntyy vuodessa noin 100 000 tonnia tekstiilijätettä.

Tekstiilijäte

Jäteasetuksen mukaan kunnan on järjestettävä asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanotto alueellisilla vastaanottopisteitä 1.1.2023 alkaen. Kuntien vastuulla on siis järjestää myös kuluttajilta syntyvän tekstiilijätteen keräys ja käsittely. Tietoa keräyspisteistä löytyy kuntien verkkosivuilta. Jättihankkeen taustalla on vuonna 2018 asetettu EU-direktiivi, jonka erilliskeräysvelvoite velvoittaa kaikki jäsenmaat vuoteen 2025 mennessä aloittamaan tekstiilijätteen erilliskeräyksen.

Tekstiilit jatkojalostetaan täysin kotimaisin voimin Paimiossa testivaiheen kiertotalouslaitoksessa, jonka Lounais-Suomen Jätehuolto rakennutti vuonna 2020. Kotitalouksiltamme kerätty poistotekstiili jalostetaan laitoksessa mekaanisesti kierrätyskuiduksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, kuten vaatteita, lankaa, suodatinkankaita, eristemateriaalia tai vaikkapa akustiikkalevyjä. Kuidulle etsitään jatkuvasti uusia käyttökohteita.  

Suomessa kertyy vuosittain jopa 70 000–100 000 tonnia tekstiilijätettä. Poistotekstiili.fi sivustolla löytyy lisää tietoa. 

Vaikka poistotekstiilien jatkokäsittely on kehittynyt, ekologisin teko on pyrkiä pitämään jo hankitut tekstiilit mahdollisimman pitkään käytössä.

Mikä tekee kierrätyksestä hankalaa?

Tekstiilijätteen ja sen raaka-aineen, kuitujen, hyötykäyttö on moniongelmainen asia. Eri tekstiilikuitujen uudelleenkäytettävyys on hyvin erilaista ja sekoitteina tilanne on vielä ongelmallisempi.

Sekoitemateriaalit ovat kierrätyksen kannalta haasteellisia. Pienikin määrä elastaania tekee vaatteen kierrätyksestä ongelmallista.  Toisaalta, vaikka materiaalien erilaiset sekoitussuhteet saattavat hankaloittaa  uusiokäyttöä, pieni määrä esimerkiksi elastaania saattaa tehdä vaatteesta miellyttävämmän käyttää. Silloin vaatteen käyttöikä pitenee.