Energiansäästäjän kylpyhuoneessa

Suomalaisissa kotitalouksissa energiaa kuluu eniten kodin tilojen lämmittämiseen. Seuraavaksi eniten energiaa kuluu yleensä käyttöveden lämmittämiseen. Lämpimästä vedestä valtaosa kulutetaan kylpyhuoneessa, erityisesti suihkussa.

Keräsimme vinkkejä energian säästämiseen kylpyhuoneessa

Lämmin vesi saattaa olla suuri kuluerä. Sen mukana energiaa virtaa viemäriin usein turhaan. 

Vältä suihkussa lotraamista pitkiä aikoja. Ota 10 minuutin suihkun sijaan 2 minuutin suihku.

Asenna vettä säästävä suihkupää. Myös hanoihin saa vedensäästöventtiileitä.
Sulje hana, kun saippuoit tai harjaat hampaita.

Älä pidä saunaa lämpimänä turhaan. Sähkökiuas on teholtaan kodin suurin yksittäinen laite. Jos saunomisen lämpötilaa lasketaan 100 asteesta 70-80 asteeseen, sähköä säästyy jopa kolmannes.

Monissa kylpyhuoneissa on nykyään mukavuuslattialämmitys. Varsinkin sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi väärin käytettynä kuluttaa paljon sähköä.
Esimerkiksi liian kuumalle säädetty lattialämmitys lämmittää koko asuntoa lämpöpatterien asemasta. Tarkista siis säädöt ja pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna.

Pese vain täysiä koneellisia ja säästät vettä, energiaa ja pesuainetta. Täysi koneellinen kuluttaa yhtä paljon kuin puoliksi täytetty.

Pyykinpesun ja kuivauksen energiankulutus riippuu ennen kaikkea pesulämpötilasta ja kuivaustavasta. Pyykinpesu matalammassa lämpötilassa kuluttaa vähemmän energiaa kuin korkeammassa.

Sähkön kulutus puolittuu, jos pesulämpötilan laskee 60:stä 40-asteeseen.
Sähkön kulutus kaksinkertaistuu, kun pesulämpötila nousee 60 asteesta 85-90 asteeseen.

Pese vähemmän, tuuleta enemmän. Vältä turhia pesuja, niin säästät aikaa, vaatteita, rahaa ja ympäristöä.

Pyykkikiloa kohti lyhyet ohjelmat voivat kuluttaa enemmän sähköä ja vettä kuin perusohjelmat.

Kuivauksessa energiatehokkainta on kuivata pyykki ulkona.
Varsinkaan sähkölämmitteisessä talossa ei puolestaan ole tehokasta kuivata pyykkiä sisällä narulla – tällöin höyrystyvä vesi jäähdyttää huoneilmaa, ja sähköpatterit joutuvat tuottamaan haihduttamiseen tarvittavan lämmön.

Tehokas linkous vähentää jäännöskosteutta tekstiileissä – siten pienentää mahdollisen kuivausrummun käytön aiheuttamaa energian kulutusta.

Puhdista pyykinpesukone säännöllisesti.