Ikkunat puhtaaksi

Ikkunanpesu on rankkaa puuhaa, mutta kun lasit loistavat, koko koti kirkastuu. Pese ikkunat kerran, pari vuodessa: silloin, kun ne näyttävät ja tuntuvat likaisilta.

Ikuunat suositellaan pestäväksi keväällä tai syksyllä. Pohdi, pesetkö vasta siitepölykauden jälkeen. Jos joudut tai haluat pestä ikkunat talvella pakkasten aikaan, voit lisätä pesuveteen pienen määrän Sinolia (2 dl Sinolia, 5 l vettä). Valmiit ikkunanpesuaineet usein sisältävät alkoholia, joka estää niiden jäätymisen.

Imuroi tai pyyhi pölyt sälekaihtimista

 • Sulje kaihtimet.
 • Imuroi kaihtimet molemmilta puolilta pölysuuttimella tai pyyhi ne huolellisesti kuivalla tai nihkeällä liinalla. Vältä kosteutta pyyhkimisessä, koska kaihtimet jäävät erittäin helposti laikukkaiksi.

Puhdista puitteet

 • Tarvitset sangon pesuliuosta varten, siivousliinan ja pesuaineeksi esim. käsiastianpesuainetta.
 • Imuroi ensin ikkunan pielet, puitteet ja ikkunalauta. Sen jälkeen pese ne kostealla siivousliinalla. Aloita puhtaimmista osista. Kuivaa tarvittaessa.
 • Pinttyneisiin ikkunanpuitteisiin voi kokeilla kostutettua tehosientä. Älä hankaa voimalla, sillä maalipinta voi kulua.

Lasit kirkkaaksi

Tarvitset:

 1. sangon
 2. ikkunapesimen tai siivousliinan
 3. ikkunankuivaimen
 4. säämiskän tai ikkunanliinan viimeistelyyn
 5. astianpesuaineen, yleispuhdistusaineen tai ikkunanpesuaineen.

Jos et käytä pesuainetta liikaa, sinun ei tarvitse huuhdella ikkunaa. Sopiva määrä astianpesuainetta käytettäessä on noin puoli teelusikallista ämpärilliseen vettä.

Vinkki! Etikka kirkastaa laseja. Lisää sitä pesu- tai huuhteluveteen 1-2 rkl.

Miten etenet?

Voit suojata ikkunan alla olevan lattian muutamalla pyyhkeellä. Pese lasit uloimmasta lasista alkaen, jolloin tulos näkyy paremmin eikä roiskeita synny pestyihin pintoihin.

 1. Kostuta lasi melko kosteaksi ikkunanpesimellä tai liinalla.
 2. Pese todella likainen ulkoruutu pariin kertaan ennen lastan käyttöä.
 3. Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, niin saat puhdasta jälkeä kertapesulla.
 4. Vedä kuivaimella tasaisin, yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Kuivaa kuivain liinaan aina ennen uutta vetoa, jolloin jälkiä jää vähemmän. Älä paina kuivainta ikkunaa vasten liian kovaa.
 5. Kuivaa lopuksi nurkat ja reunat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla.
 6. Pyyhi ja kuivaa ikkunalaudat.