Silitys ja mankelointi

Sileä vaate on kaunis ja mukavan tuntuinen. Ripusta ja oio vaatteet pesun jälkeen hyvin, niin pääset vähemmällä. Kaikkia tekstiilejä ei tarvitse aina silittää.

Mieti, mikä on oma vaatimustasosi. Silitetty tekstiili on kuitenkin kaunis ja mukavan tuntuinen eikä siitä irtoa niin paljon pölyä kuin silittämättömistä.

Silitys

  1. Jos et käytä höyryrautaa, kostuta tekstiili tarvittaessa suihkupullolla. Useimmat kankaat silitetään kosteina. Varo arkojen tekstiilien, kuten silkin ja lyocelin, kostuttamisessa pisaranjälkiä.
  2. Katso hoito-ohjemerkistä sopiva silityslämpö. Aloita silitys alhaisinta lämpötilaa vaativista vaatteista. Pilaat tuotteen helposti, jos silität herkän materiaalin liian kuumalla. Jos taas silität liian haalealla, et saa tekstiiliä välttämättä sileäksi.
  3. Silitä kankaan oikealta puolelta tekstiilit, jotka saavat jäädä kiiltäviksi, kuten pöytä- ja tyynyliinat. Muut tekstiilit kannattaa silittää nurjalta puolelta silitysjälkien ja kiillon välttämiseksi. Ole varovainen helmien, paljettien ja painatusten kanssa.
  4. Liikuta rautaa rauhallisesti, jotta höyry ehtii vaikuttaa.
  5. Silitä pienet ja vaikeat yksityiskohdat ennen laajempia alueita. Silitä kaksinkertaiset kohdat molemmilta puolilta alkaen nurjalta puolelta. Siirrä silitetty osuus itsestäsi poispäin.
  6. Silitä vaatteet myös paksuista saumoista, koska silityksen jälkeen kuivuva kangas vetäytyy helposti ryppyiseksi.
  7. Anna vaatteen kuivua hetken silityksen jälkeen
  8. Anna raudan jäähtyä ennen kuin laitat sen säilytykseen.

Silityslämpötilat

Jos vaatteestasi on irronnut tai kulunut hoito-ohjemerkintä, tässä esimerkkejä eri materiaalien silityslämpötiloista:

  • Puuvilla: Puuvilla-polyesterisekoitteen silityslämpötila on tyypillisesti noin 150 astetta, joka vastaa silitysraudan kahta pistettä. Täysin puuvillaisen vaatteen silityslämpötila on noin 200 astetta, joka vastaa silitysraudan kolmea pistettä.
  • Pellava: Pellavan silityslämpötila on noin 200 astetta eli silitysraudan kolme pistettä.
  • Silkki: Ohuemmat silkit vaativat matalampaa lämpötilaa kun taas paksummat silkit kestävät hieman korkeampaa lämpötilaa. Materiaalina silkki on herkkä silittämiselle ja sille ei kannata käyttää yli 150 asteen lämpötilaa. Silkin silittäminen tulee tehdä aina kankaan nurjalta puolelta.
  • Villa: Villan silityslämpötila on riippuvainen villan materiaalista. Tyypillisesti villalle sopii kuitenkin noin 150 astetta eli silitysraudan kaksi pistettä.

Mankelointi

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää mankelia, esimerkiksi taloyhtiön mankelia, hyödynnä sitä. Mankelointi tekee liinavaatteista ja pöytäliinoista sileitä ja vähentää pölyämistä. Mankeloi pyykki, kun se on vielä aavistuksen nihkeää, eli tuntuu iholla viileältä.

  1. Jos pyykki on päässyt kuivumaan, kostuta se lämpimällä vedellä, mieluummin liian vähän kuin liikaa.
  2. Kääri se muoviin 1/2–2 tunniksi, jotta kosteus tasoittuu.
  3. Vedä ja oio liinavaatteet. Valmista pyyhkeistä ja tyynyliinoista sopivia nippuja limittäin.
  4. Mankeloi. Vedä mankeliliina suoraksi, käynnistä mankeli, syötä tekstiilejä mankeliin molemmin käsin tasoittaen. Lakanat syötetään pituussuunnassa kahtia taitettuna taitereuna edellä, varo ryppyjä. Myös pöytäliinan voi laittaa mankeliin taitettuna. Ei ole väliä kumpi puoli ylöspäin laitat liinan mankeliin.
  5. Anna kuivua ennen kaappiin taittelua, etteivät tekstiilit homehdu.
  6. Taita kaappiisi sopivaksi.