Valkopyykki

Valkoinen paita on klassikkovaate, joka on hyvällä hoidolla myös pitkäikäinen hankinta. Valkoiset tekstiilit ovat kuitenkin herkkiä tahroille ja pinttymille. Siksi ne vaativat tarkempaa huoltoa kuin muunväriset tekstiilit. Ajan saatossa valkoinen väri alkaa herkästi kellertää tai harmaantua. Hyvällä hoidolla pidät valkoiset tekstiilit kirkkaana pitkään.

Ennaltaehkäise

  • Vältä lian ja kemikaalien joutumista valkoiselle tekstiilille.
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan valkoisen vaatteen alla aluspaitaa. Ihosta irtoaa aina ihorasvaa, hikeä ja deodoranttia, joka saa ajan saatossa valkoisen vaatteen kellertämään.
  • Vältä kosmetiikan joutumista tekstiilille. Kosmetiikka, kuten hajuvedet, hiuslakka ja meikit voivat jättää valkoisen paitaan sinnikkään tahran.

Tekstiilin hankintavaiheessa tarkasta hoito-ohjeesta korkein sallittu lämpötila. Suosi valkoisten tekstiilien kohdalla vaatteita, jotka kestävät pesun 60 asteessa. Korkea pesulämpötila edesauttaa valkoisen tekstiilin säilymistä kirkkaana.

Poista kellertymät

Joskus kellertymät ja tahrat ovat todella tiukassa. Silloin on syytä tehdä erillinen tahrojen käsittely. Tahranpoisto tehdään aina tuoreelle tahralle, jolloin tahran irtoamisen ennuste on parempi.

Ruokasooda

Mittaa 3 rkl ruokasoodaa pesuainelokeroon ja pese tekstiilit pitkällä pesuohjelmalla.

tai

Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna. Tahna hierotaan halutulle alueelle, annetaan vaikuttaa hetki ja harjataan pois. Tämän jälkeen vaate pestään normaalisti.

Sitruuna

Purista yhden sitruunan mehu pesuvatiin ja lisää joukkoon pari teelusikkaa suolaa ja lämmintä vettä niin, että vaate peittyy. Liota tunnin ajan ja pese normaalisti. Kuivata mahdollisuuksien mukaan auringossa.

tai

Sekoita pari desiä kuumaa vettä puolikkaan sitruunan mehu tai pari teelusikallista sitruunahappoa keskenään. Lisää joukkoon vielä teelusikallinen suolaa. Kaada seos kellastuneiden kainalokohtien päälle, anna vaikuttaa hetki ja pese normaalista.

Auringon valo

Auringon valo on tehokas tahranpoistaja valkopyykille. Auringon valo valkaisee valkoista pyykkiä, mutta voi haalistaa värejä. Auringonvalo tepsii erityisen hyvin värillisiin tahroihin, jotka ovat peräisin kasviksista, hedelmistä tai marjoista. Villaa ja silkkiä auringonvalo voi kellastuttaa.​

Pese oikein

Valkoista tekstiiliä ei kannata jättää likaisena pyykkikoriin pinttymään. Ihoa vasten oleva valkoinen vaate kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen tai ainakin parin päivän sisällä käytöstä. Silloin vaate pysyy todennäköisesti valkoisempana. Kainaloiden kohdat ovat alttiita kellertymille. Hiki ja deodorantti saattavat kellastuttaa vaatetta, vaikka vaate ei näyttäisi siltä heti käytön jälkeen. Valkoisia vaatteita kannattaa hankkia useampi. Silloin vaatekappaleet kiertää käytössä, valkoset pyykin koneellisen saa täyteen useammin eikä yksittäinen valkoinen paita jää pyörimään pyykkikoriin.

Valkoinen vaate pestään muun valkoisen pyykin kanssa. Käytä pesuaineena valkaisuainetta sisältävää jauhemaista pesuainetta. Nestemäisten pesuaineiden optiset kirkasteet eivät valkaise tekstiiliä. Pesuainetta on syytä annostella sopivasti, koska liika aine saattaa harmaannuttaa vaatetta. Annostelu tehdään pesuainepakkauksen ohjeiden mukaan. Pese tekstiili hoito-ohjeen mukaan korkeimmassa sallitussa lämpötilassa.

Kuivata valkoiset tekstiilit mahdollisuuksien mukaan auringossa. Valkoinen pyykki valkaistuu auringonpaisteessa.