Sähkönkulutus tuntuu kukkarossa

Energiansäästö on entistä kannattavampaa myös taloudellisesti. Energiatehokkaat fiksut valinnat kulutuksessa pienentävät numeroita laskun loppusummassa.

Sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, siirtopalvelun hinnasta ja veroista

Sähköenergian hinta koostuu yleensä kiinteästä kuukausittaisesta maksusta sekä sähkön käytöstä riippuvasta kulutusmaksusta.

Sähköyhtiöllä voi olla käytössä erilaisia tariffeja, joissa on erillinen kulutusmaksu eri ajankohdille. Näitä ovat esimerkiksi yleis-, aika- ja kausisähkö: yleissähkö on saman hintaista ympäri vuorokauden, aikasähkö on edullisempaa öisin ja sopii etenkin sähköllä lämmittäjille ja kausisähkö on eri hintaista talviarkipäivinä kuin muina aikoina. Lisätietoa sähkön hinnoittelusta löydät Energiaviraston sivulta: www.energiavirasto.fi

Tehokkain keino säästää rahaa, on säästää sähköä.

Sähkön siirto tarkoittaa sähkön tuomista sähköverkkojen kautta kuluttajalle. Siirtomaksuilla katetaan verkon investoinnit ja ylläpito sekä käyttökustannukset.

Sähkönkulutuksen seuranta kannattaa

Sähköyhtiöiden verkkopalveluista löytyy useimmiten tarkkaa tietoa kulutuksesta ja kulutuksen vaihelusta viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan. Kannattaa tutkia omaa sähkönkulutusta, jotta voi tunnistaa paljon sähköä kuluttavat laitteet ja mahdollisuuksien mukaan vähentää niiden käyttöä.

Sähkön kulutuksen jousto

Shäkön kulutuksen jousto on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaan. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon ja vähäpäästöisesti. Silloin se on edullista. On kannattavaa myös pyrkiä siirtämään kulutusta pois ajankohdilta, jolloin sähkönkulutus ja -hinta on yleensä korkealla, eli pois arkiaamuilta ja arki-illoilta. Lue lisää sähkön kulutusjoustosta Motivan sivuilta.