Kemikaalit kosmetiikassa

Helpoin tapa vähentää kosmetiikan kemikaalikuormaa ja kosmetiikan haitallisia ympäristövaikutuksia on käyttää kosmetiikka vähemmän ja harkitummin.

Kevennä kemikaalikuormaa

  • Älä osta tai käytä tarpeetonta kosmetiikkaa.
  • Puhdista meikit aina yöksi.
  • Tutustu pakkausmerkintöihin ja ainesosaluetteloon.
  • Valitse tuote, jossa on mahdollisimman lyhyt ainesosaluettelo.
  • Vältä hajustettuja tuotteita.
  • Suosi aerosolin sijaan pumppupulloja tai voidemaisia tuotteita. Käyttäessäsi aerosoleja huomioi altistumismahdollisuus hengitysteitse.
  • Suosi nestemäisen saippuan sijaan palasaippuaa, koska nestemäinen saippua sisältää yleensä enemmän säilöntäaineita.
  • Pohdi, ovatko kaikki kosmetiikkatuotteet tarpeellisia vai voisitko vähentää tarpeettomien kosmetiikkatuotteiden käyttöä. Voitko olla välillä meikittä?
  • Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita.
  • Säilytä kosmetiikkatuotteet poissa lasten ulottuvilta.
  • Osta vain yksinkertaisesti pakattuja kosmetiikkatuotteita.
  • Muista, että esimerkiksi kynsilakka on vaarallista jätettä.

Kosmeettisia valmisteita käytetään esimerkiksi hiuksiin, ihoon, kynsiin tai hampaisiin. Kosmetiikkaa käytetään esimerkiksi puhdistamiseen, suojaamiseen tai tuoksun muuttamiseen. Kosmeettisia valmisteita ovat esimerkiksi meikit, sampoot ja saippuat, ihovoiteet, hammastahnat ja hiusten muotoilu- ja väriaineet.

Harkiten hajusteita

Kosmetiikka sisältää erilaisia kemikaaleja muun muassa tuoksun takia, säilyvyyden parantamiseksi tai tasaisen koostumuksen aikaansaamiseksi.  Tyypillisimpiä syitä kosmetiikan aiheuttamalle ihoärsytykselle ovat hajusteet ja säilöntäaineet.

Yksittäinen kosmetiikkatuote voi sisältää kymmeniä eri aineita. Hajustetuilla tuotteilla ainesosaluettelo on tyypillisesti huomattavasti pidempi, sillä yksittäinen hajuste voi sisältää jopa satoja tuoksuaineita. Niinpä jos käyttää vaikkapa kymmentä kosmetiikkatuotetta päivittäin, voi päivittäin altistua kosmetiikan kautta sadoille tai jopa tuhansille kemikaaleille. Kaikista kemikaaleista ja niiden vaikutuksista ei tiedetä tarpeeksi, eikä varsinkaan kemikaalien yhteisvaikutuksista.

Säilytä kosmetiikkatuotteet oikein

Kosmetiikkatuotteessa tulee olla merkintä siitä, miten kauan tuote säilyy. Säilyvyysaika voidaan ilmoittaa parasta ennen -päivämäärällä. Vaihtoehtoisesti säilyvyys voidaan ilmoittaa säilyvyys avaamisen jälkeen -symbolilla, joka kertoo, kuinka kauan tuote säilyy avaamisen jälkeen.

Kosmetiikkatuotteita ei tulisi säilyttää liian lämpimässä tai kosteassa paikassa, kuten saunassa, sillä lämmin ja kostea säilytyspaikka lisää mikrobien kasvua.

Muista aina sulkea purkki tai kansi, kun et käytä tuotetta. Käsittele tuotteita puhtain käsin tai puhtailla työvälineillä.

Tutki aineisosaluettelo

Kosmetiikkapakkauksissa tulee aina olla ainesosaluettelo, säilyvyysaika ja tarvittaessa käytössä noudatettavat varotoimenpiteet.

Ainesosaluettelon tarkoitus on auttaa kuluttajaa valitsemaan itselleen sopivat tuotteet esimerkiksi allergiat huomioiden. Ainesosat luetellaan kansainvälisillä INCI-nimillä (kansainvälinen kosmeettisten ainesosien nimistö). Mahdolliset hajusteet ja aromaattisten aineiden yhdistelmät tulee ilmoittaa lisäksi termein ”parfum” tai ”aroma”.

Kosmetiikassa käytettävät ainesosat on voitu valmistaa synteettisesti tai ne voivat olla peräisin luonnosta. Jopa täysin sama ainesosa voi olla luonnosta tai synteettistä alkuperää, ja myös aineen rakenne ja vaikutukset ovat samanlaiset alkuperästä riippumatta.

Joissain kosmetiikkatuotteissa säilöntäaineena käytetty metyyli-isotiatsolinoni (MI tai MIT) on voimakas allergeeni. Samoin säilöntäaineena käytetyt parabeenit voivat aiheuttaa allergiaa. Edellä mainitut ovat kiellettyjä ympäristömerkityissä tuotteissa. Allergiaa voivat aiheuttaa myös formaldehydin vapauttajat, joita myös käytetään säilytteenä kosmetiikassa.

Hiustenhoito ja hiusvärit

Sampoo ja muut hiustuotteet ovat hyvin laaja kosmetiikkatuotteiden ryhmä. Sampoot puhdistavat ja hoitavat hiuksia. Nestemäisten tuotteiden ainesosalistalta kannattaa tarkistaa esimerkiksi toisinaan säilöntäaineena käytetty metyyli-isotiatsolinoni (MI tai MIT).

  • Pese vain tarpeen mukaan. Huuhtele hiukset aina hyvin
  • Tutki ainesosaluettelo ja valitse hajusteeton ja väriaineeton tuote
  • Mieti, voitko vähentää hiustenmuotoilutuotteiden käyttämistä.
  • Käytä hiussuihkeita vain hyvin tuulettuvissa tiloissa.

Ihonhoito ja aurinkovoiteet

Ihonhoitotuotteilla on usein laaja ja jokapäiväinen kosketus ihoon. Siksi kannattaa tutkia tarkasti ihonhoitotuotteiden ainesosaluettelot. Erityisesti vauvojen ja lasten ihonhoidossa kannattaa suosia hajusteettomia tuotteita.

Ensisijainen keino suojautua auringon UV-säteilyltä on välttää liiallista oleilua auringossa ja käyttää suojaavia vaatteita ja päähinettä – niin terveyden kuin ympäristön takia. Varsinkin vauvat ja lapset tulee ensisijaisesti suojata vaatteilla ja olemalla varjossa. Aurinkovoiteet saattavat nimittäin sisältää haitallisia kemikaaleja, kuten hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja.

Siltä osin kuin ei voi suojautua auringolta vaatteilla tai olemalla varjossa, kannattaa iho suojata aurinkovoiteella.  Aurinkovoidetta ei kuitenkaan kannata levittää iholle juuri ennen uimaan menoa, jotta niin suuri osa aineesta ei liukenisi veteen.

Aurinkosuojatuotteen sisältämä UV-suodatin joko imee UV-valoa itseensä (absorboiva eli kemiallinen suodatin) tai heijastaa sen pois iholta (heijastava tai fysikaalinen suodatin). Euroopan unionissa markkinoitavien aurinkosuojien pitää olla kuluttajille turvallisia, eikä niiden käyttämiseen saa liittyä terveysriskiä.

Meikit

Samoin kuin muussa kosmetiikassa, myös meikeissä allergisia oireita voivat aiheuttaa muun muassa säilöntäaineet. Lisäksi meikkien väreissä voi olla epäpuhtautena esimerkiksi raskasmetalleja.  Kynsilakoissa on liuotin- ja UV-suoja-aineita, jotka voivat olla ympäristölle haitallisia. Kannattaa pohtia, voisiko omaa kemikaalikuormaa pienentää käyttämällä meikkejä harvemmin tai vähemmän.