Mökin kevätsiivous

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Osa niistä on käytössä ympäri vuoden, osa otetaan talviteloilta keväisin. Kun päivä pitenee ja lumi hupenee, mökkeily nousee mieleen. Ensimmäisenä ohjelmassa on tarkistaa laitteiden ja varusteiden kunto talven jäljiltä. Tehdään tarvittavat huollot ja korjataan viat. 

Onko nuohouksen aika? 

Mökkien tulisijat ja hormit on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. Tarkista mökkikirjasta tai kaivele muistiasi, milloin nuohooja kävi viimeksi ja tarvittaessa tilaa nuohous. 

Aloita tulisijan lämmitys hitaasti, jos se on ollut pitkään käyttämättä. Anna hiilloksen hiipua kokonaan, ennen kuin suljet pellit. 

Varmista, että palovaroitin toimii ja että sammutuspeite on saatavilla. 

Jos mökillä on sähköt mutta mökki ei ole talviasuttava, lämmitä ensin huoneita ja anna sähkölaitteiden lämmetä hitaasti sekä haihduttaa kosteutta, ennen kuin laitat laitteet päälle. Tarkista, etteivät hiiret tai muut eläimet ole pureskelleet sähköjohtoja. 

Kaasulaitteet on huollettava säännöllisesti

Erityisesti sähköttömillä mökeillä on kaasulla toimivia laitteita, kuten jääkaappi, lisälämmitin, hella tai grilli. Kun laitteet on puhdistettu syksyllä, on ne helppo ottaa käyttöön taas keväällä. Tarkista letkujen ja venttiilien kunto, liitosten tiiviys ja laitteiden toimivuus talven jälkeen. Noudata kaasulaitteiden käyttöohjeita. 

Kaasulaitteisiin liittyy kaasuvuodon ja kaasupalon vaara, jos kaasua pääsee vuotamaan sisätiloihin esimerkiksi viallisesta liitoksesta. 

Häkämyrkytys uhkaa, jos kaasulaite on viallinen, jos kiinteistön ilmanvaihto on huono ja jos häkävaroitin puuttuu. Kaikki kaasulaitteet kuluttavat toimiessaan palamisilmaa, joten raitisilmaventtiilit tai vastaavat on pidettävä auki ilmanvaihdon varmistamiseksi. Pienessä tilassa ei saa käyttää useampaa kuin yhtä kaasulaitetta samanaikaisesti häkämyrkytysvaaran vuoksi. Kaasulämmitin on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön lisälämmittimeksi. Sitä ei saa jättää päälle nukkumaan mentäessä. 

Kaasulaitteet vaativat säännöllistä huoltoa. Tietyt osat, esimerkiksi nestekaasuletkut, pitää vaihtaa säännöllisin väliajoin. Myös silloin, kun esimerkiksi letkussa näkyy murtumia, se on vaihdettava uuteen. 

Kaasulaitteita ei saa korjata itse, vaan työ teetetään hyväksytyllä kaasuasennusliikkeellä. Liikkeiden lista on Tukesin verkkosivuilla (tukes.fi). 

Täydennä ensiapuvarusteet

Tarkista katon ja räystäiden kunto. Puhdista räystäät lehdistä, jos se on jäänyt syksyllä tekemättä. Tarkista ovien ja ikkunoiden kunto ja virittele hyttysverkot paikoilleen. 

Jos mökkiä käyttää useampi perhekunta tai sukupolvi, varmista, että kaikki tietävät, miten toimitaan kaasulaitteiden ja muiden tarkkuutta vaativien varusteiden kanssa. Osaavatko kaikki sytyttää grillin, nuotion ja kiukaan turvallisesti? 

Onko ensiapulaukku paikassa, josta se löytyy helposti? Ovatko ensiapuvarusteet kunnossa? Jos jotain puuttuu, tee täydennykset. Lataa älypuhelimeen 112-sovellus. 

Rannan jää voi keväällä olla heikkoa ja pettävää, joten on viisasta pysyä maalla. Vaikka jää olisi vielä niin vahvaa, että se kestää kulkemisen, ota kuitenkin kaveri mukaan ja varustaudu jäänaskaleilla.