Elintarviketuholaiset

Riisihärö

Aikuiset riisihäröt ovat ruskeita tai melkein mustia pitkulaisia kovakuoriaisia. Ne ovat noin 3 mm pitkiä. Toukat ovat samanpituisia, vaaleita ja karvattomia. Riisihäröt ja niiden toukat syövät etenkin viljatuotteita kuten jauhoja, leseitä, hiutaleita ja esimerkiksi keksejä. Ne kulkeutuvat koteihin näissä elintarvikepakkauksissa.

Jos huomaat tuholaisia toimi seuraavasti:

  1. Tarkista kaikki, myös avaamattomat kuivaelintarvikkeet ja heitä saastuneet pois.
  2. Tyhjennä ja imuroi keittiön kaapit. Heitä pölypussi pois.
  3. Pyyhi kaapit yleispuhdistusaineella. Puhdista myös lieden tausta ja muut raot ja välit, joihin helposti kertyy likaa ja murusia.
  4. Jos tuholaisia edelleen ilmestyy näkyviin, suihkuta pyretriiniä sisältävää torjunta-ainetta kaappien sisäpuolen seiniin ja hyllyille. Noudata käyttöohjetta.

Elintarvikkeiden säilyttäminen tiiviissä muovi- tai lasipurkeissa auttaa ehkäisemään tuholaisten leviämistä. Ulkomailta tuodut mauste- ja pähkinäpussit voi pakastaa viikoksi, jolloin niissä mahdollisesti olevat hyönteisten munat tuhoutuvat.

Banaanikärpänen

Pidä keittiön tiskiallas ja työtasot puhtaana, piilota ruoat kaappeihin ja jääkaappiin, huolehdi biojäteastiasta ja tyhjennä roskis päivittäin. Voit ottaa avuksesi myös helpon keinon banaanikärpästen poistamiseen. Katso video.