Ekologinen mökkeilijä

Kesämökin varustetasosta riippuen vaihtelevat myös siellä hoidettavat askareet. Marttojen vinkeillä hoidat mökin päivittäiset askareet ympäristön huomioiden.

Tiskaaminen ja peseytyminen mökillä

Jätevedet tulee mökillä käsitellä niin, ettei niistä aiheudu haittaa ympäristölle. Käsittelyn vaatimukset perustuvat ympäristönsuojelulakiin ja asetukseen talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla. Säädösten tavoitteena on toteuttaa käytännön vesiensuojelua ja estää haitallisia ympäristövaikutuksia, eli mm. estää lähivesien rehevöitymistä ja pohjavesien pilaantumista. Käytännössä vaadittavat toimenpiteet riippuvat muun muassa siitä, onko käytössä paineistettu (vesijohto)vesi, vesivessa tai voidaanko kiinteistö liittää kunnalliseen viemäriverkostoon.

Mökin varustelusta ja tyypistä riippumatta vastuullinen mökkeilijä huolehtii seuraavista:

  • Käytä vain nopeasti biohajoavia pesuaineita. Näiden valinnassa auttaa viralliset ympäristömerkit (Joutsenmerkki ja EU ympäristömerkki).
  • Tarkista pesuaineen annostelu ja käytä sitä vain tarvittava määrä.
  • Vältä turhia kemikaaleja esim. hajusteita.
  • Mikäli mökillä on ns. kantovesi, niin huolehdi, että käytetyt vedet tulee kaikissa tilanteissa imeytettyä maahan tarpeeksi kauas vesistöstä. Astioita, hiuksia, mattoja tai pyykkiä ei siis tule pestä tai huuhdella suoraan vesistössä tai aivan rannassa.

Huolehtimalla jätevesien asianmukaisesta käsittelystä huolehdit ennen kaikkea oman mökkisi ympäristön tilasta.

Huomioi ötökät

On ihanaa päästä mökille luonnon helmaan, mutta välillä tuntuu, että luonto mökkeillessä tulee turhankin lähelle. Erityisesti alkukesällä hyttysiä voi olla riesaksi asti. Hyttyset ja muut hyönteiset ovat kuitenkin tärkeä osa ekosysteemiä ja niihin kannattaa suhtautua mökkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen kuuluvana asiana. Hyönteismyrkyt ja karkotteet ovat nimensä mukaisesti myrkyllisiä ja niiden käyttöä tulee pyrkiä välttämään. Ensisijaisesti kannattaakin käyttää myrkyttömiä vaihtoehtoja, suojata iho vaatteilla ja asentaa mökin oviin, ikkunoihin ja terassille hyönteisverkot. Mikäli karkotteille kuitenkin on tarvetta, niin kannattaa valita paikallisesti iholle annosteltava tuote, jolloin se ei pääse vaikuttamaan muihin kuin iholle hakeutuviin hyönteisiin. Mökin pihaan on markkinoilla myös myrkyttömiä hyttysansoja ja rakentamalla pihapiiriin lepakkopöntön tai linnunpönttöjä houkuttelet paikalle tehokkaita hyttystenpyydystäjiä. Hyttyset lisääntyvät seisovassa vedessä, eli pihapiirissä kannattaa myös tarkistaa, ettei vettä keräänny ja jää astioihin tai rakenteisiin lammikoiksi.

Vesikanisterit puhtaaksi

Jos juomavesi kannetaan mökille kanistereissa, on ne hyvä ajoittain myös puhdistaa.

Huuhtele kanisteri lämpimällä vedellä muutaman kerran. Lisää lämmintä vettä ja tilkka ekologista astianpesuainetta. Ravista voimakkaasti, jotta saippuavesi pääsee joka puolelle. Jos kanisterin suuaukko on tarpeeksi iso, käytä puhdistamiseen pulloharjaa ja hankaa vesikanisterin sisäpinnat puhtaiksi. Huuhtele useita kertoja puhtaalla vedellä, jotta saat kaikki pesuainejämät pois.

Jos kanisteri on hankalan muotoinen etkä saa puhdistettua sitä harjan avulla, ota käyttöön etikka ja sooda.

Puhdistus ruokasoodalla ja etikalla:

  1. Huuhtele kanisteri kerran lämpimällä vedellä.
  2. Kaada kanisteriin 1 dl ruokasoodaa. Käytä suppiloa, jos kanisterin suuaukko on kapea.
  3. Täytä kanisteri puolilleen lämpimällä vedellä.
  4. Kaada kanisteriin 3 dl väkiviinaetikkaa. Ruokasoodan ja etikan kupliva reaktio poistaa likaa kanisterin sisäpuolelta.
  5. Ravista kanisteria voimakkaasti hetken ajan. Jätä vaikuttamaan noin 15 minuutin ajaksi.
  6. Jos kanisterin suuaukko on tarpeeksi iso, voit hyödyntää myös pulloharjaa seinien puhdistamisessa.
  7. Tyhjennä kanisteri ja huuhtele puhtaalla vedellä 2-3 kertaa. Jätä kuivumaan suuaukko alaspäin.