Energiapihi koti

Energiapihi on ympäristön ystävä ja energialaskuissa säästäjä. Energiatehokas koti on kaikkien etu.

Energiansäästäminen kannattaa aloittaa omaan kulutukseen tutustumisella

Vaivattomimmin saat selville sähkönkulutustietosi oman sähköyhtiösi verkkopalvelusta – kulutuksen tasoa voi tarkkailla parhaimmillaan tunnin tarkkuudella. Opi tulkitsemaan sähköyhtiön kulutusseurantaa Motivan asiantuntijan neuvoilla. Lämmön kulutuksesta saa yleensä parhaiten tietoa laskuista.

Sähkölaitteiden kuluttamaa sähköä voi mitata kulutusmittarilla – mittaria voit kysyä lainaksi sähköyhtiöstä tai kirjastosta. Kulutuksen seuraaminen kannattaa etenkin ikääntyneiden laitteiden kohdalla, ne saattavat aiheuttaa huomattavaa hukkakulutusta.

Suomalaisissa kotitalouksissa energiaa kuluu eniten kodin ja käyttöveden lämmittämiseen. Lisäksi sähköä kuluu kodinkoneisiin ja valaistukseen. Kodin varustelutasolla on tähän huomattava vaikutus.

Keräsimme vinkkejä kotitalouden energiansäästöön:

Vaihda sähkösopimuksesi ympäristöystävälliseen. Vaihtoehtoja on nykyään monia eli kilpailuttaminen kannattaa.

Kodin suositeltava sisälämpötila on enintään 20-21 astetta. Monen suomalaisen koti on tätä lämpimämpi. Laske huonelämpöä energiansäästämiseksi 1 aste – saatat säästää 5% sähkölaskussa. Yhden asteen lämpötilan laskuun tottuu noin viikossa.

  • Hieman viileässä makuuhuoneessa nukut paremmin – suositus on 18-20 astetta.
  • Esimerkiksi autotallissa lämmöksi riittää 5-12 astetta.
  • Laske kodin lämpötilaa, kun lähdet matkalle.
  • Tarkista säännöllisesti patterien kunto ja termostaattien toiminta. Vältä patterien peittämistä verhoilla ja huonekaluilla.
  • Kun kotona on kuuma, säädä patteria pienemmälle avonaisten ikkunoiden sijaan. Pidä ikkunat kiinni, kun lämmitys on päällä.
  • Pukeudu lämpimästi.

Tehokas ilmanvaihto on talon ja asunnon tärkeä ominaisuus. Ilmanvaihdon voi kuitenkin karata iso osa lämmitysenergiasta.

  • Tuuleta tehokkaasti ristivedolla. Jos viileään aikaan eli lämmityskauden aikana on tarve tuulettaa esimerkiksi paistokäryt pois, tee se tehokkaasti avaten useampi tuuletusikkuna samaan aikaan.
  • Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Tiiviinä ehkäisevät vetoa ja pitävät lämmön sisällä.
  • Tuuleta talon varjoisanpuolen ikkunoista.
  • Sälekaihtimet ja verhot suojaat auringon paahteelta.

Veden lämmitykseen kuluvaa energiaa säästää tehokkaimmin lyhentämällä suihkussa käytettyä aikaa.

Sammuta virta laitteista, kun et käytä niitä. Elektroniikan valmiustilat kuluttavat turhaan energiaa ja saattavat lisäksi tuottaa lämpöä asuntoon. Irrota myös laturit pistorasiasta.

Kytke laitteet moniosaiseen virtakytkimelliseen jatkojohtoon. Kun laitteet eivät ole käytössä, virta on näppärä katkaista yhdestä kytkimestä.

Tutustu laitteittesi käyttöohjeisiin ja käytä niitä oikein. Virheellinen käyttö voi tuhlata huomamaatta energiaa.

Ruoan sisältämä energia on parasta syötynä. Ylijäävän biojätteen energia on kuitenkin hyödynnettävissä biokaasuksi, lannoitteiksi ja lämmöksi. Lajittele siis jätteet ja kierrätä energia. 

Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Suosi energiatehokkaita ja pitkäikäisiä ledilamppuja.

Pese ikkunat ja päästä luonnonvalo sisään. Sähkövalon tarvetta voi vähentää myös kodin vaaleilla pinnoilla ja peileillä.

Lämmitä sähkösaunaa harkiten: riittäisikö saunailta kerran viikossa tai 100-asteen sijaan 80 astetta? Katso lisää vinkkejä kestävään saunomiseen.