Sienimartat

Sienimarttoja yhdistää kiinnostus luonnossa kasvaviin sieniin. Lisäksi sienimartta haluaa jakaa sieniosaamistaan myös muille. Marttaliitto ja piirit tukevat sienimarttoja kouluttamalla ja tuottamalla aineistoa.

Sinustako sienimartta?

Oletko kiinnostunut luonnossa kasvavista sienistä, niiden tunnistamisesta ja käytöstä? Haluat oppia uutta, jakaa tietoa, taitoja ja elämyksiä yhdessä toisten sienistä innostuneiden harrastajien kanssa. Sinun ei tarvitse siis osata kaikkea, yhdessä on kiva oppia uutta. Jos tämä on sinun juttusi, ryhdy marttayhdistyksen sienimartaksi!

Sienimarttana pääset osallistumaan marttapiirin ja Marttaliiton järjestämiin koulutuksiin, joissa tapaat sieniosaajia yli yhdistysrajojen ja verkostoidut. Sienimarttakoulutuksissa opetellaan tuntemaan ruoaksi sopivia ns. suositeltavia kauppasieniä ja niiden näköislajeja sekä myrkkysieniä. Lisäksi koulutuksen aiheita ovat sienineuvontatapahtuman järjestäminen ja tietysti sienien valmistaminen ruoaksi.

Sienimarttana sitoudut toimintaan, mutta voit toimia juuri itsellesi ja yhdistykselle sopivalla tavalla. Toimintaa on mukava suunnitella ja toteuttaa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.

Sienimartta on valmis järjestämään sieniaiheisia tapahtumia omassa marttayhdistyksessä tai muiden marttayhdistysten kanssa yhdessä.  Sienimartta voi olla apuna marttapiirin sienitapahtuman järjestämisessä, esim. keräämällä näytesieniä tapahtumaan ja toimia myös neuvonta-apuna. Sienimarttakoulutukseen osallistuneet martat voivat pyytää marttapiiristä käyttöönsä ppt-sieniesityksen.

Sienimartan toivotaan tekevän yhteistyötä yhdistyksen ruoka-, puutarha-, kässä- ja kv-marttojen kanssa.

Yhdistys voi järjestää monenlaista sieniaiheisia tapahtumia

  • Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Silloin on myös Suomen luonnonpäivä, joka on liputuspäivä. Silloin on kiva järjestää erilaisia sieniaiheisia tapahtumia, sieniretkiä, sienivohveleiden paistamista nuotiopaikoilla, sienirasti-tapahtumia yms. Yhteiskumppaniksi voi pyytää naapurissa olevia marttayhdistyksiä, sieniseuroja tai esim. Suomen Ladun yhdistyksiä.
  • Järjestä pieni sieninäyttely. Ohjeen löydät täältä.
  • Järjestäkää sieniruokakurssi, kysy asiantuntijaa marttapiiristä.
  • Sienimartta voi pitää sieniä tuntevan toisen henkilön kanssa myös lapsille sieniretken. Lasten sieniretki -ohjaajan opas ja paljon muuta aineistoa löytyy Sienimartan aineistopankista Martta-akatemiasta.