Puutarhamartat

Puutarhamarttoja yhdistää kiinnostus kasveihin ja puutarhanhoitoon sekä halu jakaa puutarhaosaamista myös muille. Marttaliitto ja piirit tukevat puutarhamarttoja kouluttamalla ja tuottamalla aineistoa.

Sinustako puutarhamartta?

Oletko kiinnostunut kasvien ja puutarhan hoidosta? Haluat oppia uutta, jakaa tietoa, taitoja ja elämyksiä yhdessä toisten puutarhanhoidosta innostuneiden harrastajien kanssa. Sinun ei tarvitse siis osata kaikkea, yhdessä on kiva oppia uutta. Jos tämä on sinun juttusi, ryhdy marttayhdistyksen puutarhamartaksi! Marttayhdistys valitsee puutarhamartan, ja aktiivisesti puutarhatoimintaa järjestävässä yhdistyksessä voi toimia useampikin puutarhamartta.

Puutarhamarttana pääset osallistumaan koulutuksiin ja tuot uutta sisältöä yhdistyksen toimintaan. Kohtaat puutarhaharrastajia yli yhdistysrajojen ja verkostoidut.  Puutarhamarttana sitoudut toimintaan, mutta voit toimia juuri itsellesi ja yhdistykselle sopivalla tavalla. Toimintaa on mukava suunnitella ja toteuttaa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Puutarhamartoilla on myös mahdollisuus toimia neuvonta-apuna piirin järjestämissä tapahtumissa.

Yhdistys voi järjestää monenlaista puutarhatoimintaa

  • Kaikille avoimet puutarha-aiheiset marttaillat ja/tai tietoiskuja muun ohjelman lomassa. Ajankohdat kannattaa merkitä yhdistyksen toimintasuunnitelmaan jo etukäteen ja markkinoida puutarhailtoja yhdistyksen tiedotuskanavissa.
  • Tuetaan puutarhamartan osallistumista piirin  ketju- ja muihin koulutuksiin. Aiheet tuovat sisältöä myös yhdistyksen toimintaan.
  • Retket ja tutustumiskäynnit pihoihin, puutarhoihin, puistoihin ja puutarha-alan yrityksiin.
  • Yhteistyössä piirin ja muiden yhdistysten kanssa toteutetut puutarhakahvilat.
    • Kahvilat ovat kaikille avoimia, säännöllisesti kokoontuvia, matalan kynnyksen kokoontumispaikkoja.
    • Kahviloissa opitaan uusia tietoja ja taitoja (asiantuntijaluento, havaintoesitys, yhdessä tekeminen) ja  saadaan toimintavinkkejä yhdistyksen marttailtaan.
    • Kahvilatoiminta sujuu jouhevasti, kun vastuut (viestintä, ohjelman toteutus, käytännön järjestelyt, illan vetovastuu) jaetaan 3-4 henkilön tiimin kesken.
  • Marttailuviikon ja Martanpäivän tapahtumien ja muiden avoimien puutarhatapahtumien järjestäminen.
  • Yksin tai yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa voi perustaa esimerkiksi viljelylaatikoita tai näytepalstoja ja järjestää  istutustempauksia.

Piiri ja liitto tukena

Tukea ja toimintavinkkejä saat oman piirisi ja Marttaliiton järjestämistä koulutuksista, vapaaehtoismarttojen uutiskirjeestä, Martat-lehdestä sekä Marttakoulun puutarhasivuilta.  Piirin ja/tai liiton ketjukoulutuskursseilla perehdytään vuoden puutarhaneuvontateemoihin. Kursseilta saat aineistoa marttailtoihin ja muihin tapahtumiin. Koulutusaineistoja on ladattavissa myös Martta-akatemiassa vapaaehtoisten puutarhamarttojen työkalupakista.

Tutustu Puutarhamartta Maria Kesäsen tarinaan. Hän löysi mahdollisuuden toimia puutarhamarttana. Jos kiinostuit, niin tarkempia tietoja toiminnasta saa marttapiireistä ja Marttaliitosta.

Tutustu Uudenmaan Puutarhamarttojen ja Itä-Hämeen Puutarhamarttojen toimintaan