Vanhat vaatteet saavat uuden muodon – tekstiilijätteen kierrätyksen vaihtoehtoja

Teksti: Karin Dahlström      Kuvat: Johannes Tervo

Jätekeskus Stormossen, jonka omistaa kuusi Pohjanmaalla sijaitsevaa kuntaa, on jo monen vuoden ajan kierrättänyt tekstiilijätettä, joten uusi asetus ei aiheuta sille suuria muutoksia. Vuonna 2014 Stormossenin keräyspisteistä saatiin 184 000 kiloa tekstiilijätettä.

Vuodenvaihteessa astui voimaan valtioneuvoston asetus kaatopaikoista. Asetuksella rajoitetaan orgaanisen jätteen, myös tekstiilijätteen, viemistä kaatopaikoille. Suomessa syntyy vuosittain noin 58 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Jäte, joita ei kierrätetä, kerätään nyt jätteidenkäsittelylaitoksiin ja muutetaan energiaksi polttamalla.

Stormossen tekee yhteistyötä UFF:n kanssa. Eri kunnissa on 180 kierrätyspistettä, ja niissä on 47 UFF:n keräyslaatikkoa. Niihin voi jättää ehjiä ja käyttökelpoisia vaatteita, jotka myydään tai lähetetään kehitysmaihin. Ne tekstiilit, joita ei haluta kierrättää tai jotka ovat niin huonossa kunnossa, ettei niitä voi enää käyttää, poltetaan Westenergyn jätteenpolttolaitoksessa sähkön tai kaukolämmön tuottamiseksi.

-Suomessa on meneillään useita projekteja, joiden tavoitteena on kierrättää tekstiilijätettä, sanoo Stormossenin tiedotuspäällikkö Nina Lindman.

Kehitys käynnissä

Myös VTT ja Aalto-yliopisto etsivät uusia menetelmiä, joiden avulla tekstiilikuituja voidaan erotella ja kierrättää. Erotellut selluloosakuidut voidaan kehrätä langaksi, ja polyesterikuidut voidaan sulattaa ja käyttää esimerkiksi komposiittien valmistuksessa. Muutaman vuoden kuluttua on ehkä mahdollista valmistaa hygieniatuotteita kierrätetyistä tekstiilikuiduista.

Turun ammattikorkeakoululla ja Turun kaupungilla on yhteinen projekti, jossa mainoslakanoita kierrätetään ja käytetään esimerkiksi laukkujen materiaalina. Kuljetusyritys Lassila & Tikanoja tekee yhteistyötä kauppakeskus Sellon kanssa keräämällä käytettyjä vaatteita, jotka sitten myydään nettikauppa Emmyn kautta, lahjoitetaan Hope-yhdistykselle tai valmistetaan Dafecorissa uusiksi tuotteiksi.

-Jätteen joukossa on paljon tekstiiliä ja olisi järkevää tehdä siitä jotakin. Kun tekstiilijäte poltetaan, saadaan kaukolämpöä tai sähköä. Se on ihan hyvä vaihtoehto, kunnes keksitään jotain parempaa, sanoo Lindman.