Energiankulutus ja -säästö näkyvät useimmille kuluttajille konkreettisimmin sähkölaskussa. Energiatehokkaat fiksut valinnat kulutuksessa pienentävät numeroita laskun loppusummassa.

Sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, siirtopalvelun hinnasta ja veroista.

Sähköenergian hinta koostuu yleensä kiinteästä kuukausittaisesta maksusta sekä sähkön käytöstä riippuvasta kulutusmaksusta.

Sähköyhtiöllä voi olla käytössä erilaisia tariffeja, joissa on erillinen kulutusmaksu eri ajankohdille. Näitä ovat esimerkiksi yleis-, aika- ja kausisähkö: yleissähkö on saman hintaista ympäri vuorokauden, aikasähkö on edullisempaa öisin ja sopii etenkin sähköllä lämmittäjille ja kausisähkö on eri hintaista talviarkipäivinä kuin muina aikoina.
Valitsemalla omaan käyttöösi sopivan tariffin, voit säästää sähkölaskussa huomattavasti.

Sähkön siirto tarkoittaa sähkön tuomista sähköverkkojen kautta kuluttajalle. Siirtomaksuilla katetaan verkon investoinnit ja ylläpito sekä käyttökustannukset.

Sähkön hintavertailu kannattaa. Tutustu omaan sähkönkulutukseesi ja kilpailuta sähkösopimuksesi niin saat edullista sähköä. Lisätietoa sähkön hinnoittelusta löydät Energiaviraston sivulta: www.energiavirasto.fi

Sähkön kulutuksen jousto on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaan. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon ja vähäpäästöisesti. Silloin se on edullista. Lue lisää sähkön kulutusjoustosta Motivan sivuilta.