Lajittelu ja kierrätys

Jäte on lajittelua odottava materiaali. Lajittelemalla jätteesi eli erottelemalla hyötykäyttöön kelpaavat materiaalit (esim. muovin, metallin ja paperin) mahdollistat materiaalien hyötykäytön uusien tuotteiden valmistamisessa ja säästät luonnonvaroja ja kukkaroa.

Tärkeintä ja ensisijaista on kuitenkin pyrkiä vähentämään syntyvän jätteen määrää kuluttamalla vähemmän ja järkevästi sekä pidentämällä tavaroiden käyttöikää.

Miksi lajitella ja kierrättää?

  • Säästät luontoa, kun kaatopaikkakuormitus, ilmastolle haitalliset hiilidioksidipäästöt ja vesistöihin päätyvät jätteet vähenevät.
  • Säästät luonnonvaroja ja edistät kiertotaloutta, jossa jätettä ei synny ja materiaalit pysyvät käytössä pitkään.
  • Suuri osa jätteistä voidaan nykyään hyödyntää uusien tuotteiden valmistuksessa tai energiana.
  • Säästät rahaa! Lajitellun jäteastian tyhjennys on edullisempaa kuin sekajäteastian. Kun olet lajitellut palautuspullot, paperin, kartongin, pakkausmuovin, lasin, metallit, biojätteen, sähkö- ja elektroniikkaromun, vaarallisen jätteen sekä poistotekstiilit, jää sekajäteastiaan yleensä enää vaan pieni määrä jätettä.
  • Voit tienata rahaa myymällä itsellesi tarpeettomia tavaroita tai vaatteita kirpputoreilla.
  • Lajittelu ja kierrättäminen on helppo ympäristöteko ja siitä saa hyvän mielen!

Miten lajitella ja kierrättää?

Kuluttajan vastuulla on noudattaa oman alueen jätteiden lajitteluohjeita, jotka vaihtelevat vähän eri alueilla. Tarkat lajitteluohjeet löytyvät paikkakuntasi jätehuoltoa hoitavan jäteyhtiön tai kunnan verkkosivuilta. Lisäksi lajitteluohjeita löytyy usein taloyhtiön jätekatoksesta, isännöitsijältä tai alueelliselta kierrätyspisteeltä. Yhä useammasta pakkauksesta löytyy nykyään myös selkokielinen lajitteluohje.

Jos asut taajamassa ja

  • taloyhtiössä, jossa vähintään 5 huoneistoa tulee jätehuoneessa olla jäteastiat sekajätteelle, paperille, biojätteelle, metallipakkauksille / pienmetallille ja vuoden 2023 aikana myös kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille. Jäteastioissa tulisi olla merkittynä selkeästi kerättävän jätelajin nimi.
    Ole yhteydessä taloyhtiön hallitukseen, jos näissä on puutteita!
  • 1-4 huoneiston taloyhtiössä tai omakotitalossa on oltava jäteastiat sekajätteelle ja paperille. Kartonki-, lasi-, metalli- tai muovipakkaukset voit kierrättää Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n tai kuntien ekopisteissä. Biojätteen kerääminen tulee näissä pakolliseksi v. 2024 (jos yli 10 000 asukkaan taajama).

HUOM! Biojätteen erilliskeräyksen vaihtoehtona on oma kompostori kiinteistöllä. Kompostoinnista pitää tehdä erillinen ilmoitus kunnan jätehuoltoviranomaisille (ei koske puutarhajätekompostia).

Eri paikkakunnilla käytetään sekajätteen lisäksi myös termejä poltettava jäte, polttokelpoinen jäte ja kuivajäte.

Vaaralliset jätteet ja sähkö- ja elektroniikkaromut voit viedä maksutta niille tarkoitettuun keräyspisteeseen tai joillakin alueilla kiertäviin keräysautoihin.

Vanhat ja käyttämättömät lääkkeet pitää viedä apteekkiin.

Poistotekstiilin keräyksen ja käsittelyn järjestäminen on kuntien vastuulla. Löydät tietoa tekstiilijätteen vastaanottopaikoista oman kuntasi verkkosivuilta.

Jäteastioiden puhdistus

Jäteastiat olisi hyvä pestä tai vähintään pyyhkiä puhtaaksi muutaman kerran kuukaudessa. Jäteastioiden tulisi olla materiaalia, joka on helppo pyyhkiä puhtaaksi tai tarvittaessa pestä miedolla pesuaineliuoksella. Astioiden pesussa voi käyttää apuna vanhaa, käytöstä poistettua tiskiharjaa. Anna astioiden kuivua ennen kuin laitat sinne taas roskia. Jos jäteastia haisee pahalta, voi laimennetulla etikalla pyyhkiminen auttaa.

Vinkkejä jäteastioiden järjestämiseen

Muovi, kartonki, paperi, biojäte, pullot, lasi, metalli, sekajäte ja paristot!  Kierrätyspisteen järjestäminen pieneen tilaan on joka kodin murhe. Jätelajeja voi olla peräti 13, kun poistotekstiilit, rikkinäiset sähkölaitteet ja vastaavat lasketaan mukaan. Perinteinen allaskaappi ei enää nykypäivänä yksin riitä kaikkien jätteiden keräykseen, mutta on hyvä alku kierrätykselle.

  • Allaskaapin vetolaatikko on luonteva paikka jätteelle, jonka jäteastian tulisi olla helposti saatavilla.
  • Tarkkaile omaa jätevirtaa. Suurimmassa osassa kodeista syntyy eniten muovijätettä ja kartonkia.
  • Jos kaikki jätteen kierrätetään, sekajätettä syntyy melko vähän. Sille ei tarvitse varata enää isointa keräysastiaa.
  • Pyri jo kaupassa välttämään ylipakattuja pakkauksia, tai pakkauksia, joissa on montaa eri materiaalia, jotta jätteen kierrätys helpottuu.
  • Biojätteen voi sijoittaa myös työtasolle, jolloin se on helposti saatavilla.
  • Ota käyttöön muutkin huoneet kuin keittiö.
  • Ota kierrätys huomioon kotia tai remonttia suunnitellessa.
  • Mahtuisivatko harvinaisemmat jätteet, kuten paristot, vaikka takkien alle vaatekaappiin.
  • Mieti kierrätyspisteen sijainti tarkkaan. Paperijäte syntyy usein lähellä postilaatikkoa, joten myös keräysastian voi sijoittaa eteiseen.
  • Kierrätysastiakin voi olla kierrätettävä. Paperin voi kerätä suoraan paperipussiin.
  • Huuhdeltavat lasi-, metalli- ja maitopurkit kertyvät helposti tiskipöydälle, vaikka niille olisi jäteastiat kaapeissa. Varaa astiankuivauskaapista pieni reuna kuivuville purkeille.
  • Mitä useammin jätteitä vie pois, sitä vähemmän niille tarvitsee säilytystilaa.