Tule mukaan vapaaehtoisten vertaismarttojen mukavaan joukkoon. Marttaliitto kouluttaa marraskuussa 2022 piireihin uusia vertaismarttoja tukemaan yhdistyksiä ja niiden toiminnan suunnittelua. Vertaismartan tehtävänä on toteuttaa yhdistysten toiminnansuunnitteluiltoja sekä auttaa yhdistyksiä innostumaan ja onnistumaan. Olisitko sinä osa tätä Martoille erityisen tärkeään joukkoa?

Vertaismartta on piirin vapaaehtoinen. Vertaismarttojen peruskoulutus antaa valmiudet ja työkaluja toimia vertaismarttana. Koulutus antaa kokonaiskuvan vertaismartan roolista ja tehtävästä sekä perustiedot marttajärjestön toiminnasta. Saat valmiuksia ryhmän kanssa toimimiseen ja ohjaamiseen sekä toiminnansuunnitteluiltojen vetämiseen. Lisäksi koulutuksessa kerrotaan seuraavan vuoden marttatoiminnasta ja yhdistysten toiminnan suunnittelusta. Koulutuksen jälkeen voit toimia vertaismarttana.

Tänä vuonna Marttojen teemana on kohtaaminen ja yhdenvertainen arki. Yhdistyskyselyssä (2021) yhdistykset toivoivat piirien tukevan niiden toimintaa järjestämällä toiminnansuunnitteluiltoja ja tapaamisia muiden yhdistysten kanssa. Marttaliitolta yhdistykset toivovat erityisesti toimintaideoita, joita voi soveltaa tai toteuttaa sellaisenaan. Vertaismarttana olet mahdollistamassa näiden toiveiden toteutumista.

Toiminnansuunnitteluiltojen määrä ja ajankohdat sovitaan jokaisessa piirissä erikseen. Marttaliitto tekee iltoihin materiaalin ja toimintamallin. Piiri maksaa vertaismartan matkakulut ja tapaamisten kustannukset. Toiminnansuunnitteluillat ovat kohtaamisia, joissa näkyy marttatoiminnan voima ja arvojemme mukaisesti yhdessä tekemisen ilo. Toivomme sinun olevan hyvä toimimaan ihmisten kanssa. Oma innostus ja marttatoiminnan tuntemus on eduksi. Tarvittavat tiedot saat koulutuksessa ja omasta piiristäsi.

Koulutus on tarkoitettu uusille vertaismartoille ja niille, jotka eivät ole käyneet vuonna 2019 tai 2021 toteutettua peruskoulutusta. Koulutus koostuu kolmesta marraskuussa 2022 toteutettavasta koulutuskerrasta (2.11., 9.11. ja 16.11.). Koulutus toteutetaan Teamsilla ja sen materiaalit tulevat Martta-akatemiaan. Edellytämme osallistumista kaikkiin koulutuskertoihin. Koulutus on maksuton.

Jos kiinnostuit, ole yhteydessä oman piirisi toiminnanjohtajaan. Lisätietoja saat myös Marttaliiton kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaaralta (reija.salovaara(at)martat.fi). Ilmoittautuminen 16.10.2022 mennessä


Koulutuskertojen teemat


1. ME OLEMME VERTAISMARTAT

KESKIVIIKKO 2.11. KLO 17-19

 • Koulutuksen aloitus ja tavoitteet
 • Tutustuminen ja ryhmäytyminen
 • Vertaismartan rooli ja tehtävät
 • Vertaismartan vahvuudet
 • Marttajärjestö pähkinänkuoressa; toiminta, historia, strategia ja brändi

2. VERTAISMARTTA RYHMÄN OHJAAJANA
KESKIVIIKKO 9.11. 17-19

 • Innostavaa ja kiinnostavaa marttatoimintaa
 • Ryhmän ohjaaminen ja toimiva ryhmä
 • Yhdistyksen toimintakulttuuri
 • Vertaismartan ensimmäiset askeleet

3. MIELEN KOTIVARA JA SUKELLUS VUOTEEN 2023
KESKIVIIKKO 16.11. KLO 17-19

 • Vahvista mielen kotivaraa
 • Valtakunnalliset teemat ja toimintasuunnitelma 2023
 • Toiminnansuunnitteluillan malli