Vaatteiden keskimääräinen käyttöikä on nykyisin yli kolmanneksen lyhyempi kuin vuonna 2000.
Yli 70 % tekstiileistä päätyy kierrättämisen sijaan polttoon tai kaatopaikalle.
Lähes 100 % tekstiilien valmistukseen käytetyistä materiaaleista on uutta raaka-ainetta.

Näin kierrätät tekstiilisi oikein

 

VAATEKERÄYKSEEN

Vaatekeräykseen kuuluvat vain puhtaat, ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet hyvin pakattuina

  • Ole tarkkana arvioidessasi, onko vaate sopiva lahjoitettavaksi vaatekeräykseen: vaatteen pitää olla ehjä, puhdas ja siisti. Ostaisitko tai ottaisitko itse lahjoittamasi vaatteen ilolla vastaan?
  • jos lahjoitat kenkiä, kiinnitä parit hyvin toisiinsa ja täytä kengät esimerkiksi sanomalehdellä
  • vaatteet tulee pakata tiiviiseen muovipussiin. Sulje muovipussi huolellisesti.
  • hygieniatuotteet, kuten alusvaatteet tai sukat eivät kelpaa lahjoitettaviksi elleivät ne ole käyttämättömiä
  • jotkut vaatekaupat ottavat vastaan käytettyjä vaatteita

POISTOTEKSTIILIKERÄYKSEEN

Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat puhtaat ja kuivat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pöytäliinat ja pyyhkeet. Poistotekstiilikeräykseen vietävät tekstiilit on tärkeää pakata hyvin muovipussiin.

Poistotekstiilien keräykseen eivät kuulu alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut tai kengät. Keräykseen ei saa viedä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Tarkista oman kuntasi jätehuollosta, missä poistotekstiilin keräyspisteet sijaitsevat. Myös joillain vaatekaupoilla on omia keräyslaatikoita, joihin voi viedä myös rikkinäisiä vaatteita ja muita tekstiilejä.

UUSIOKÄYTTÖÖN

Rikkinäinen vaate ei välttämättä ole käyttökelvoton. Korjaaminen on ekoteko!
Ompele paikka, parsi neule tai vaihda napit marttojen ohjeilla.

Alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa soveltumattomat mutta puhtaat tekstiilit voivat olla hyödyksi muussa käytössä, esimerkiksi:

  • Käytä siivousliinoina
  • Leikkaa matonkuteiksi, virkkuumateriaaliksi tai tyynyjen täytteiksi.
  • Vanhat lakanat pieniksi liinoiksi leikattuina toimivat kesto-talouspaperina, sillä liinat voi pestä normaalin pyykin tapaan ja käyttää lukemattomia kertoja uudestaan. Vanhoista lakanoista voi tehdä myös mehiläisvahakääreitä korvaamaan elmu-kelmua.
  • Hyödynnä käytettävissä olevat osat: vetoketjut, printit ja napit. Tarjoa niitä tuunaajille!

ENERGIAJÄTTEESEEN / POLTETTAVAAN JÄTTEESEEN / SEKAJÄTTEESEEN

Kun vaatteen elinkaari on tullut tiensä päähän, eikä se kelpaa lahjoitettavaksi, uusiokäytettäväksi tai poistotekstiilikeräykseen, kuuluu se hävittää joko energiajätteenä, poltettavana jätteenä tai sekajätteenä.

Suomessa syntyy vuodessa noin 100 000 tonnia tekstiilijätettä.

Tekstiilin materiaalikierrätys kehittyy kovaa vauhtia. Monissa kunnissa on jo poistotekstiileille keräyspisteitä. Erilliskeräysverkosto on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi vuosien 2020–2022 aikana.

Koska tekstiilien hyödyntäminen materiaalina on vielä kehitteillä, on kuluttajan vastuulla pyrkiä pitämään hankkimansa tekstiilit mahdollisimman pitkään käytössä, jotta tekstiili ei päätyisi jätteeksi.

Mikä tekee kierrätyksestä hankalaa?

Tekstiilijätteen ja sen raaka-aineen, kuitujen, hyötykäyttö on moniongelmainen asia. Eri tekstiilikuitujen uudelleenkäytettävyys on hyvin erilaista ja sekoitteina tilanne on vielä ongelmallisempi.

Sekoitemateriaalit ovat kierrätyksen kannalta haasteellisia. Pienikin määrä elastaania tekee vaatteen kierrätyksestä ongelmallista.  Toisaalta, vaikka materiaalien erilaiset sekoitussuhteet saattavat hankaloittaa  uusiokäyttöä, pieni määrä esimerkiksi elastaania saattaa tehdä vaatteesta miellyttävämmän käyttää. Silloin vaatteen käyttöikä pitenee.