Suomalaisissa kotitalouksissa energiaa kuluu eniten kodin ja käyttöveden lämmittämiseen. Lisäksi sähköä kuluu kodinkoneisiin ja valaistukseen. Kodin varustelutasolla ja asukkaiden käyttötottumuksilla on tähän huomattava vaikutus.

Keittiössä käytetään iso osa kotitalouden lämpimästä vedestä ja useimpien keittiön varustukseen kuuluu monenlaisia sähköä tarvitsevia kodinkoneita kuten jääkaappi, liesi, kahvinkeitin ja mikroaaltouuni. Osa koneista on sähkösyöppöjä, osa pyörii pienelläkin energiamäärällä.

Vinkkejämme energian säästöön keittiössä: 

Keittiön kodinkoneiden sijoittelulla ja käyttötavoilla voit vaikuttaa huomattavasti niiden energiatehokkuuteen. 

  • Käytä koneita käyttöohjeen mukaan.  
  • Riittävä ilmankierto koneiden ympärillä vähentää sähkökulutusta.
  • Sijoita kylmälaitteet erilleen uunista, astianpesukoneesta ja lämpöpatterista.

Hanki kylmälaitteisiin lämpömittari ja seuraa niitten lämpötilaa. Sopiva lämpötila jääkaapille on +2-+6 astetta ja pakastimelle -18 astetta. Lue lisää: jääkaappi ja pakastin.

Jäähdytä ja peitä ruoat hyvin ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Viilennä esimerkiksi kylmävesihauteessa ja pakasta jääkaapin kautta eli viilennä pakastettava ennen pakastimeen laittamista.
Pakastuskytkin on tarpeen pakastamisen alkuvaiheessa, mutta sitä ei kannata unohtaa päälle pitkäksi aikaa.

Tuo viileät tuotteet kaupasta kotiin kylmälaukussa.Viileät tuotteet vähentävät kylmälaitteen lämpökuormitusta.

Pidä kylmälaitteet puhtaana ja sulata tarvittaessa. Lika ja jää lisäävät laitteen energian kulutusta. Tarkista ja puhdista myös ovien tiivisteet.

Jääkaapin ylitäyttö lisää laitteen energiankulutusta.

Vältä kylmälaitteiden ovien avaamista etenkin sähkökatkojen ja lämpimien ilmojen aikaan.

Vanhat kylmälaitteet saattavat kuluttaa energiaa jopa tuplasti uusiin verrattuna.
Tarkista laitteesi kulutus kulutusmittarilla. Uusia hankkiessasi valitse mahdollisimman energiatehokkaat A+++ -merkityt laitteet.

Valitse kattila tai pannu valmistettavan ruoan määrän mukaan ja keittolevy kattilan koon mukaan – valitse saman kokoinen kattila ja keittolevy.

Keitä vähässä vedessä. Suuri määrä kiehuu hitaammin kuin pieni ja kuluttaa siis enemmän energiaa. Käytä vedenkeitintä, se on energiatehokkaampi kuin liesi.

Muista kattilassa kansi, säästät energiaa ja aikaa.

Pilko pienemmäksi – pienet palat kypsyvät nopeammin kuin isot lohkot.

Kerralla ennemmän – energiaa ja vaivaa säästyy, kun valmistat kerralla suuremman määrän ruokaa.

Mikroaaltouuni vie vähemmän energiaa kuin uuni. Etenkin pienet annokset kannattaa lämmittää tai jopa valmistaa mikrossa.

Hyödynnän uunin lämpö tehokkaasti – jos valmistat uuniruokaa, pidä samalla leivontapäivä. Hyödynnä esi- ja jälkilämpö. 

Kiertoilmauuni on ylä- ja alalämpöuunia energiatehokkaampi – sitä ei tarvitse esilämmittää, paistolämmöksi riittää 20 astetta matalampi lämpötila ja voit paistaa usean pellillisen kerralla.

Astianpesun energiankulutus koostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä koneelliseen pesuun kuluvasta sähköstä:

  • Nykyiset astianpesukoneet kuluttavat useimmiten vähemmän vettä kuin käsinpesu.
  • Käsinpesu: pese ja huuhtele altaissa, säästät vettä ja energiaa.
  • Astianpesukone: pese aina täysiä koneellisia ja valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan.
  • Astioiden esihuuhtelu piilokuluttaa vettä. Vältä siis huuhtelua juoksevassa vedessä.
    Vinkki: Liota altaassa huuhtelun sijaan, niin lika pehmenee ja irtoaa paremmin.

 

 

 

 

Jaa sivu