Kevätseuranta

Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Martat tekevät yhteistyötä Luontoliiton perinteikkään kevätseurannan kanssa innostaen kaikenikäisiä tutkimaan keväistä luontoa ja harrastamaan kansalaishavainnointia. Kevään 2024 teema on muuttuva metsä.

Kun sulaville pelloille kerääntyvät laulujoutsenet ja kiurut, ja pientareilta puskevat kirkkaan keltaiset leskenlehdet, hiljaisen metsän siimeksessä maisemaa hallitsevat vielä lumihanget. Vaikka kevät käynnistyy metsässä hitaasti, sieltä se tulee!

Kevätauringon säteet kaivautuvat läpi tiheän puuston ja pian kuulemme sulavan lumen solinan, muurahaiskeoista kantautuvan rapinan ja peipon pirteän viserryksen. Keväisessä metsässä on muutosta ilmassa.

Kevätseurannan kohteena on yli 40 vakiolajia sekä vuosittain vaihtuvat teemalajit. Vuoden 2024 teemalajit ovat kekomuurahainen, haapa, peippo, variksenmarja ja käenkaali.

Kevätseurannassa kaikkia lajeja ei tarvitse tuntea, vaan yksittäisetkin havainnot ovat arvokkaita. Havainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon aineistoihin ja niiden avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina.

Kevätseuranta alkaa helmikuun viimeisenä viikonloppuna ja jatkuu kesäkuun ensimmäiseen viikonloppuun saakka. Kevätseurantaan voi osallistua yksin, yhdessä oman perheen, lapsenlasten tai vaikkapa kummilasten kanssa.

Lue lisää Luontoliiton kevätseurannan sivuilta: kevatseuranta.fi