Hävikkifoorumi

Hävikkifoorumi uudistaa Suomessa tehtävää ruokahävikin vähentämistyötä. Kuluttajaliiton koordinoima kansallinen Hävikkifoorumi (2020–2023) kutsuu kaikki kiinnostuneet ruoka-alan toimijat, yritykset, kansalaisjärjestöt sekä paikalliset ruohonjuuritason toimijat tekemään vaikuttavaa yhteistyötä kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseksi.

Hankkeen tavoitteet

  • Kehittää nykyisiä hävikin vähentämistoimia ja yhteistyötä entistä vaikuttavammaksi.
  • Nostaa ruokahävikki entistä näkyvämmin yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kuluttajien tietoisuuteen.

Hankkeen yhteistyökumppanit

Hanketta koordinoi Kuluttajaliitto. Hanke toteutetaan yhdessä Luonnonvarakeskuksen, Motivan, Marttaliiton, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n Päivittäistavarakauppa ry:n ja Valintamuotoilijat kanssa. Hankkeessa on mukana myös Kuluttaja-lehti, joka järjestää valtakunnallisen Hävikkiviikon osana hanketta.

Marttojen rooli hankkeessa

Marttaliitto kehittää valtakunnallista hävikkineuvontaa erityisesti digitaalisesti. Marttaliitossa hankkeesta vastaa kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen. Lue hävikkiaiheinen blogiteksti HävikkiFoorumin sivuilta: Martat puolittavat ruokahävikin! sekä Marttojen Kestävä arki -blogista: Martat-sovellus helpottaa ruokahävikin vähentämistä.

Lue myös Salla Kinnusen postaus Hävikkiviikon 2021 jälkimainingeissa: Hävikkiviikko – mitä opimme?

Kuuntele Kestävästi arjessa -podcastissa, minkälaisia vinkkejä, ajatuksia ja pohdintoja ruokahävikki ja sen vähentäminen herättää. Jaksoissa 3 ja 6 on teemana ruokahävikki.

Lue marttojen vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi Hävikistä herkkua -sivulta.

Lisätietoja hankkeesta on myös Kuluttajaliiton verkkosivuilla.

Hankkeessa julkaistiin syksyllä 2021 Luonnonvarakeskuksen ja Valintamuotoilijoiden kirjallisuusselvitys: Esteet ja ajurit kuluttajien ruokahävikin vähentämisessä.


Hanke saa Ruokaviraston ruokaketjun kehittämishankkeisiin tarkoitettua valtionavustusta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kolmivuotinen hanke käynnistyi marraskuun 2020 alussa.

Yhteistyössä