Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan

Marttojen panosta perheiden hyvinvoinnin edistämisessä ja arjen taitojen opastamisessa tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Vapaaehtoistyö tukee ja laajentaa marttajärjestön ammatillista kotitalousneuvontaa ja tarjoaa samalla tekijälleen hyvää mieltä. Uudenmaan Martoissa voit olla mukana monenlaisessa vapaaehtoistoiminnassa – valitse itsellesi sopivin tapa olla mukana.

Ruokamartta? Kässämartta? Puutarhamartta? Vai jotain ihan muuta…

Haluaisitko pitää ruokakursseja toisille martoille tai vaikka lapsille? Oletko käsityöihminen tai viherpeukalo? Asuuko sinussa pikkunörtti, joka innostuu nettijutuista? Ehkä haluaisit tukea toisia marttoja yhdistystoiminnassa tai auttaa maahanmuuttajia sopeutuman uuteen kotimaahan. Vapaaehtoistoiminnassa voit ottaa kaiken osaamisesi ja elämänkokemuksen käyttöön. Olet tervetullut juuri sellaisena kun olet, vapaaehtoistoimintaan tarvitsemme kaiken ikäisiä ja taustaisia ihmisiä. Tutustu sivuiltamme koulutuksiin ja kahviloihin ja tule mukaan!

Tärkeää tietoa vapaaehtoistoiminnasta

Piirissä toimii eri teemaisia vapaaehtoisryhmiä: ruokamartat, kässämartat, puutarhamartat, mediamartat, kansainväliset martat sekä vertaismartat. Kaikkien ryhmien toiminnasta voit lukea lisää sivuilta.

Vapaaehtoisilla on myös mahdollisuus osallistua piirin hankkeisiin esimerkiksi lapsiperheiden tukena, vauvanruokalähettiläinä ja maahanmuuttajien opastajana

Piirin vapaaehtoiset voivat osallistua myös erilaisten tilaisuuksien ja messujen järjestäjiksi tai esittelijöiksi. Vapaaehtoisena voi toimia oman kiinnostuksen ja elämäntilanteen mukaan. Kaikkien osaamista ja elämän kokemusta tarvitaan.

Piirin vapaaehtoiseksi voi liittyä ilmoittautumalla ketjukoulutuksiin, joita järjestetään eri aihealueista. Piiri tarjoaa vapaaehtoisille koulutuksen, materiaalit ja neuvoo kuinka saatua oppia voi viesä eteenpäin joko omaan yhdistykseen, naapuriyhdistyksiin tai vaikka paikalliseen kouluun.

Vapaaehtoismartaksi voi tulla ilmoittautumalla mukaan piirin järjestämiin koulutuksiin. Koulutukset ja teemat löytyvät nettisivuiltamme ja lisätietoja voit kysellä ryhmien vetäjiltä.

Voit ilmoittaa kiinnostuksesi toimia vapaaehtoisena täyttämällä sivuilta löytyvän vapaaehtoistoimijan lomakkeen.

Vapaaehtoismartta tekee piirin kanssa vuoden voimassa olevan vapaaehtoistoimijan sopimuksen. Sitoutuu näin ollen viemään opittua omaan marttayhdistykseen sekä muille asiasta kiinnostuneille.
Sopimus uusitaan vuosittain. Toiminnasta voi irtosanoutua halutessaan ilmoittamalla omalle ryhmävetäjälle.

Hankkeissa ja tempauksissa ovat omat sopimukset, jotka poikkeavat piirin sopimuksista.

Marttojen kahvilat ovat kaikille avoimia tapahtumia kiinnostavilla teemoilla.
Hyvän olon kahvilassa aiheet liikkuvat hyvässä olossa, liikunnassa ja ravitsemuksessa.
Puutarhakahviloissa pääosassa ovat kasvit ja puutarhanhoito - teemoja kasvienhoidosta ja kukkien sidonnasta puutarhavierailuihin.
Kässäkahviloissa opitaan monenlaista uutta kädentaitojen alalla. Hyvää mieltä ja kokemustenvaihtoa samanhenkisten ihmisten tapaamisissa. Tarkemmat tiedot ja kahviloiden aikataulut löydät näiltä sivuilta sekä tapahtumakalenteristamme.

Silloin kun vapaaehtoismartta liikkuu piirin asioilla, korvaa piiri matkakulut ennakkoon sovituista tilaisuuksista matkalaskua vastaan. Korvaus maksetaan ensisijaisesti julkisten kulkuneuvojen taksan mukaan. Auton käytöstä saa km-korvaukset, mikäli julkisilla ei pääse paikalle tai matka-aika muodostuu huomattavan pitkäksi.
Piiri ei korvaa tilavuokria, materiaalikuluja tai raaka-ainekuluja vapaaehtoismartalle, vaan kaikki kulut peritään joko tilaisuuksien osallistujilta tai erikseen sopimalla tilaisuuksia järjestäviltä marttayhdistyksiltä tai yhteistyökumppaneilta.

Matkakululomakkeen sekä ohjeet sen täyttöön saat piiristä jarjesto.uusimaa@martat.fi

Marttaliitto on ottanut valtakunnallisen vapaaehtoistoimijoiden tapaturmavakuutuksen. Vakuutuksen antaja on LähiTapiola Pääkaupunkiseutu Keskinäinen Vakuutusyhtiö. Vakuutusnumero on 353-4792845-M. Vakuutus koskee marttayhdistysten, marttapiirien ja Marttaliiton järjestämissä tilaisuuksissa toimivia marttajärjestön jäseniä heidän tehdessään palkatonta "talkootyötä."

Vakuutuksesta ei korvata vahinkoja, jotka sattuvat matkalla talkoisiin tai talkoista. Vakuutus korvaa tapaturmat enintään 5 100 euroon saakka. Vakuutuksessa ei ole omavastuuosuutta eikä vakuutettujen yläikärajaa.
Lue lisää vakuutuksesta https://www.martat.fi/martat/tutustu-toimintaamme/vapaaehtoistoiminta/

Vapaaehtoistoiminnan tietosuojaseloste
http://bit.ly/vapaaehtoistoiminnantietosuojaseloste

Vapaaehtoistoiminnan pilvipalvelun tietosuoseloste
http://bit.ly/vapaaehtoistoiminnanpilvipalvelu

Marttaliitto kerää toiminnantilastointiohjelmaan kaiken vuoden aikana tehdyn vapaaehtoistoiminnan. Näin näemme kuinka paljon martat tekevät vapaaehtoistyötä ja mikään työ ei jää näkymättömäksi.

Tapahtuman merkitsee tilastointiohjelmaan se taho, joka on järjestänyt tilaisuuden. Jokainen tapahtuma merkitään tilastointiohjelmaan vain kerran.
Esim. jos piiri järjestää ketjukoulutuksen, piiri merkitsee tapahtuman. Marttaillan puolestaan merkitsee yhdistys itse.

Toiminnantilastointiin tulee merkitä todellinen käytetty aika, mukaan lukien esim. suunnittelu, yhteydenpito, palaverit ja kaupassa käynnit.

Jokaisella yhdistyksellä on kahdet käyttöoikeudet toiminnantilastointiin. Kysy omasta yhdistyksestä kuka hoitaa sinun yhdistyksessä tilastointia. Toiminnantilastointiohjelmaan:
https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminnan-tilastoinnin-ohjeet/

Uudenmaan Marttojen monet vapaaehtoiskoulutukset ja kaikille avoimet kahvilat saavat vuosittain opintokeskus Siviksen tukea.
Olemme halunneet käyttää tuen vapaaehtoistoimintaan, sillä se mahdollistaa mahdollisimman monen osallistumisen toimintaan.
Tukea käytetään mm. kahvitarjoiluihin, tilavuokriin sekä kouluttajien tai henkilöstön palkkoihin. Siviksen tukea nauttivat koulutukset on merkitty siviksen logolla.