Yhdessä oppimista, uusia taitoja ja perinteitä

Kässämartat eli käsityötoiminnan vapaaehtoismartat toimivat marttayhdistysten, marttapiirin ja yhteistyökumppanien tilaisuuksissa kädentaitojen vertaisohjaajina. Aiheina voivat olla esimerkiksi neulomisen ja virkkaamisen perusteet, korjausompelu ja askartelu. Marttajärjestön käsityötoiminnan tavoitteena on yhdessä tekeminen, uusien taitojen oppiminen ja käsityöperinteen siirtäminen.

Koulutusta ja opetusmateriaaleja

Kässämartat saavat vuosittain koulutusta, jonka järjestää Uudenmaan Martat tai Marttaliitto. Koulutus auttaa kässämarttoja tehtävässään. Kevään 2021 ketjukoulutus teema on Garderopi. Koulutus pidetään verkkoruokakoulutuksena Martat Akatemian kautta. Koulutuksen päivämäärä varmistuu myöhemmin.

Sopimus vuodeksi kerrallaan

Marttapiiri tekee kässämartan kanssa sopimuksen yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Kässämartta sitoutuu toimimaan vuoden aikana vapaaehtoisena vähintään yhdessä yhdistyksen, piirin tai yhteistyökumppanin tilaisuudessa.

Kiinnostuitko kässämarttatoiminnasta?

Ota yhteyttä ja kysy lisää: kassamartat.uusimaa@martat.fi

Seuraa meitä somessa

 

Mikä on marttojen kässäkahvila

Kässäkahvilassa tehdään käsitöitä, vaihdetaan vinkkejä ja opitaan uutta. Halutessasi voit opetella uusia taitoja ja tekniikoita tai kuunnella asiantuntijaluentoja, tai voit yhtä hyvin tehdä omaa käsityötä mukavassa seurassa. Lisäksi voit kysyä neuvoa, jos haluat vaikkapa oppia neulomaan sukan tai virkkaamaan.  Kässäkahvila on kerran kuukaudessa Vapaan Kaupungin tiloissa Kauppakeskus Redissä Kalasatamassa.

Etäkässäkahvilat keväällä 2021

Ma 29.3. klo 18 kahvilan aiheena kirjonta

Illan aikana opetellaan tavallisimpia kirjontapistoja ja kirjotaan lintu pääsiäiskoristeeksi. Lisäksi Marketta Rahikainen ja Tiina Kiveliö esittelevät inspiraatioksi omia kirjontatöitään. Lintua varten tarvitset pienen palan verkaa tai askarteluhuopaa; myös huopunut villaneule sopii materiaaliksi. Lisäksi tarvitset kirjontalankoja (villaisia, muliinilankoja tai helmilankaa), teräväkärkisen ompeluneulan, sakset, täytteeksi hieman vanua, pätkän nauhaa ripustuslenkiksi ja linnun silmiksi paljetteja, helmiä tai nappeja.Ilmoittaudu mukaan täällä.

Ma 19.4. klo 18 kahvilavieraana neulesuunnittelija Merja Kallio-Peltoniemi

Kallio-Peltoniemi tunnetaan Ravelryssa ja muualla neulemaailmassa nimellä Meijuknits. Hänet tunnetaan muun muassa taidokkaista palmikko- ja kirjoneuleista, ja parhaillaan hänellä on työn alla ensimmäinen neulekirja. Merja kertoo suunnitteluprosessistaan, inspiraation lähteistään ja suosikkineuleistaan. Ilmoittaudu mukaan 16.4. mennessä täältä.

Ti 4.5. klo 18 kahvilan aiheena käsityöt ja korona.

Illan avaa Riikka Karppisen luento, joka pohjaa juuri valmistuneeseen kandidaatintyöhön käsitöiden merkityksistä koronakeväänä 2020 (Helsingin Yliopisto, Kulttuurien tutkimuksen koulutusohjelma, folkloristiikan opintosuunta). Esityksen jälkeen vapaata keskustelua aiheesta ja aiheen vierestä.  Ilmoittautumiset viimeistään 30.4. mennessä täältä.

Kahvilat pidetään Teams-alustalla. Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki pari päivää aikaisemmin.Kässäkahvilat ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa tutustumaan marttatoimintaan!

 

 

 

Tutustu myös muihin vapaaehtoistoiminnan muotoihin!