Kotitalousneuvontamme tavoittaa!

Kotitalousneuvontaa annetaan avoimien kurssiemme lisäksi myös monille muille tahoille ja ryhmille. Neuvonnan piirissä on niin turvapaikanhakijoita, nuoria, lapsiperheitä kuin päihdekuntoutujiakin. Tavoitteenamme on neuvonnan kautta helpottaa ihmisten arjen sujumista ja antaa käytännön kotitaloustaitoja. Hyvä arki on meidän kaikkien asia!

Katso videomme – vierailemme Vamoksessa, Helsingin Herttoniemessä.

Arki sujuvaksi (STEA)

Arkea sujuvoitetaan kursseilla niin mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, maahanmuuttajien, työpajanuorten kuin rikosseuraamusasiakkaidenkin parissa yhteistyökumppaniemme tiloissa lähellä asiakkaita. Yhdessä tehdään hyvää, edullista ja ravitsevaa kotiruokaa, jota nautitaan yhteisen ruokapöydän äärellä. Käytännön ruoanvalmistus on kursseilla pääosassa, mutta sen lisäksi siivotaan uuneja ja jääkaappeja, puunataan leivinpöytiä ja pestään pyykkiä sekä puhutaan ruokamenoissa säästämisestä ja muista kodin perus-talousasioista. Kursseilla iloitaan mm. pehmeistä sämpylöistä ja maistuvasta keitosta, jota voi kotona tehdä lastenkin kanssa sekä raikkaasta jääkaapista, joka puhdistui mummon konsteilla. Erityisesti nuoret innostuvat yhteisestä tekemisestä ja kiireettömästä ateriahetkestä hyvien tyyppien kanssa.

Elämä alkaa arjesta (ESR)

Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja arjen hallinnan taitojen parantamiseen tähtäävä 2,5-vuotinen hanke päättyi viime vuoden kesäkuussa. Yhteistyökumppanina hankkeessa oli Vamos ja heidän ryhmissään pidettiin kuuden kerran ruuanlaittosarjoja, jotka sisälsivät myös muita arjen taitoja. Kurssisarjojen aikana mm. siivottiin ryhmätilojen keittiöitä, tutuksi tulivat uunin puhdistus, jääkaapin pesu ja kahvi- ja vedenkeitinten puhdistus. Lisäksi tehtiin tahranpoistokokeita, huollettiin kenkiä ja tutustuttiin isoäidin siivousnikseihin.

Kokemusten jakaminen muiden vanhempien kanssa toi kaivattua sisältöä arkeen.

Lapsiperheiden arjen tukeminen (STEA)

Lapsiperheiden arjen tukeminen muuttui viime vuoden alussa jatkuvarahoitteiseksi toiminnaksi ja samalla sen toteuttamistapa hieman muuttui. Aiemmat vauvanruokiin keskittyneet yksittäiset kurssikerrat vaihtuivat pikkulapsiperheille suunnattuihin muutaman kerran kurssisarjoihin. Kursseilla valmistettiin monipuolisia, helppoja ja edullisia arkiruokia samalla ruuanlaittoon ja muuhun kodinhoitoon liittyvistä asioista keskustellen. Parasta antia olivat onnistumisen kokemukset: ”Koskaan aiemmin en ole saanut sileää kiisseliä” tai ”Tätä pitää tehdä kotonakin”. Ruuat herättivät ihastusta ja puheen pulppuaminen kertoi, että kokemusten jakaminen muiden vanhempien kanssa oli kaivattua sisältöä arkeen.

Makuja maailmalta (STM)

Hankkeen tarkoituksena oli tarjota toimintaa turvapaikanhakijan statuksella oleville maahanmuuttajille ja samalla edistää kotoutumista. Laitoimme ruokaa Espoon Me-talolla useana syksyn maanantaina ja aamupäivistä ei puuttunut kieliseikoista johtuvia väärinymmärryksiä eikä herkullista ruokaa. Parien muodostamisessa piti ottaa huomioon, että kuka puhuu farsia, kuka arabiaa, kuka osaa vähän myös englantia, kuka riittävästi suomea, jotta kaikilla pareilla olisi edes joku yhteinen kieli. Vaniljakastike meinasi mennä marjapiirakkataikinaan sekoitettuna uuniin ja broilerikastikkeeseen meni koko paketti maizenaa, mutta jotenkin keksittiin aina suunnitelma b ja lopputulos maistui kaikille.


Muut hankeet

Viime vuosi piti sisällään useita muita pieniä hankkeita. Näistä esimerkkeinä mm. nuorten taloudenhallintaan ja edullisiin ruokavalintoihin tähtäävä Pidä kiinni rahoistasi ja yhteisöllisten ruokailujen lisäämistä tavoitteleva Yhteinen keittiö – kurssit.

 

Osallisuutta ja innostusta ruoan kautta

Yhteisessä keittiössä oli mukana viisi pilottipaikkakuntaa ympäri Suomea. Paikkakunnilla koulutettiin vapaaehtoisia aktiivisia kansalaisia yhteisten ruokailuhetkien järjestämiseen. Marttapiirien osuutena oli pitää vapaaehtoisille neljän kerran ruokakurssisarja, joilta oli tarkoitus saada vinkkejä ja ideoita valmistettavista ruuista sekä perustietoa keittiöhygieniasta. Näiden kurssisarjojen ja muiden mukana olevien tahojen yhteistyön tuloksena esim. Porvoossa pyörähtää tammikuun alussa käyntiin korttelikeittiö, joka kutsuu osallistumaan joko syömällä, keittiössä auttamalla tai vain kuulumisia vaihtamalla.

Näiden ohessa toteutettiin Karjalan kulttuurirahaston rahoittama karjalaisten piiraiden opetuskerta yhdelle yläkoulun luokalle. Mukaan valikoituneet seitsemäsluokkalaiset olivat vallan innoissaan piirakoiden rypyttämisestä ja maistelusta ja kolmasosa oli sitä mieltä, että näitä voisi jopa tehdä kotona.

Yritysyhteistyö

Varsinaisten yhteisillä varoilla rahoitettujen hankkeiden lisäksi vuoden aikana oli myös monta yhteistyökuviota eri tahojen kanssa. Valio lahjoittaa vuosittain urheiluseuroille stipendejä Valio Akatemian nimikkeellä, ja yksi mahdollisuus stipendin kohteeksi ovat marttapiirien järjestämät välipala- ja kokkauskurssit. Joukkue saa kurssin aikana annoksen perustietoutta ravitsemuksesta ja pääsee valmistamaan useita erilaisia treenaamista tukevia välipaloja ja ruokia sekä tietenkin maistelemaan niitä.

Ässäkokit puolestaan oli alakouluikäisille lapsille suunnattu yhteistyö S-ryhmän kanssa. Marttapiirit tarjosivat lapsille yhden illan tai -päivän kursseja, jotka sisälsivät täysipainoisen aterian ja yhdessä syömisen muuta keittiötyöskentelyä unohtamatta. Kurssit olivat lapsille maksuttomia ja niiden suosio olikin valtaisa. Kursseja järjestetään tänäkin vuonna, joten pysy kuulolla!

 

Missä Uudenmaan Martat ovat olleet mukana?

Reach out -hanke: Kohtaamisia ruoan äärellä

Tänä syksynä Uudenmaan Martat ovat olleet mukana toteuttamassa Kirkon Ulkomaanavun järjestämää Reach out -hanketta, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisten viranomaisten ja eri uskonnollisten yhteisöjen välistä yhteistyötä radikalisoitumisen ehkäisemiseksi. Syksyn aikana Uudenmaan Marttojen tiloissa on pidetty maahanmuuttajanaisille ja heidän lapsilleen ruokakursseja, joissa osallistujat ovat päässeet valmistamaan aterian yhdessä viranomaisten ja vapaaehtoismarttojen kanssa. Kursseilla on vaihdettu monenlaisia ajatuksia ja kokemuksia, vaikka yhteistä kieltä ei ole aina ollutkaan.

Lue lisää Reach out -hankkeesta: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/osallistu/reach-out/

Monaliiku: Terveellisten ruokatottumusten edistämistä

Uudenmaan Martat on tehnyt jo monta vuotta yhteistyötä Monaliiku-järjestön kanssa edistäen monikansallisten naisten hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja. Naisille on pidetty tämän syksyn aikana jälleen kolme ruokakurssia, joissa on käsitelty ravitsemussuosituksia sekä valmistettu yhdessä monipuolinen ateria suomalaisista sesongin raaka-aineista. Ihania kohtaamisia ja keskusteluja eri maiden ruokakulttuureista.

Lue lisää Monaliiku-järjestöstä: https://www.monaliiku.fi/

Jaa sivu