Mökkikirja

Kesäkodin muistot kirjataan mökkikirjaan iloksi tuleville vuosille. Hauskat sattumukset, vieraiden nimet ja luontohavainnot säilyvät kirjan sivuilla vuosien päähän, jälkipolvillekin. Oman mökin kuva tai lempimaisema tulostetaan kankaalle, ja pihamaan kukat ikuistetaan kirjomalla. Kirja sopii myös vieraskirjaksi tai lahjakirjaksi päivänsankarille.

Teksti, ohje ja mallityö Anja Aalto

Kuvat Sari Tammikari

Tarvikkeet

 • Tyhjä kirja
 • Pellavakangasta tai muuta yksiväristä kangasta pohjaksi. Myös vanhat tekstiilit soveltuvat hyvin.
 • Muliinilankoja: keskivihreä (DMC 987), vaalea vihreä (989), keltainen (742), vaalea keltainen (744), punainen (347) ja musta.
 • Kirjontaneula, sekä kirjontakehys haluttaessa.
 • Silityskynä kuvion jäljentämistä varten (ompelutarvikeliikkeestä)
 • Kiinnisilitettävä tukihuopaa (ompelutarvikeliikkeestä)
 • Ompelulankaa
 • Tulostettavia kangasarkkeja mustesuihkutulostimeen tai kuvansiirtoainetta lasertulostimeen kuvien siirtämiseksi kankaalle (askartelutarvikeliikkeestä)

Tee näin

 1. Hanki tyhjä kirja ja ota siitä tarkat mitat. Mittaa ja leikkaa pohjakankaasta pala: Korkeus kirjan korkeus + 1 cm + päärmevaraa 6 cm. Leveys kirjan leveys kannen etureunasta takareunaan + väljyysvaraa 2–3 cm + sisälle taittuvat liepeet 2 x 8 cm.
 2. Suunnittele kuvan paikka kannessa. Merkitse se harsimalla.
 3. Siirrä kirjontakuvio kankaalle. Voit käyttää terävää kynää ja kalkeeripaperia tai ompelutarvikeliikkeistä saatavaa silityskynää.
 4. Kirjo varret varsipistoilla ja tikkipistoilla. Kirjo lehdet, leppäkerttu ja toukka laakapistoilla. Kirjo kukat yksittäisillä linnunsilmäpistoilla niin, että alimmat lehdykät ovat varren väriset, keskimmäiset tummemman keltaiset ja reunimmaiset vaalean keltaiset. Toukka kirjotaan vaalean vihreällä ja leppäkerttu punaisella. Pisteet, jalat ja sarvet sekä toukan silmät kirjotaan mustalla.
 5. Päätä langanpäät nurjan puolen pistoihin.
 6. Höyrytä työ silitysraudalla pehmeän alustan päällä.
 7. Leikkaa kannen kuvan aukko kauttaaltaan 1 cm pienemmäksi kuin valmis aukko. Leikkaa kulmiin aukileikkaukset ja silitä saumanvarat nurjalle. Aseta kuvakangas aukkoon nurjalle, kiinnitä harsimalla. Silitä kannen kokoinen (ei saumavaroja eikä liepeitä) pala tukihuopaa nurjalle kostean liinan läpi.
 8. Käännä ylä- ja alareunojen päärmeet. Ompele käsin etupistoilla muliinilangalla. Jos haluat, voit ommella koneella.
 9. Taita 1,5 cm:n varat nurjalle liepeiden reunasta. Ompele esim. etupistoin muliinilangalla tai koneella.
 10. Käännä liepeet kannen sisälle ja kiinnitä päistä käsin pienin pistoin ompelulangalla. Pujota kirja paikalleen.

Ohje on aiemmin julkaistu Martat-lehdessä 4/2015.