Kuivatun juuren käyttöohje

Uudenmaan Martoilla on myynnissä ruis-, vehnä- ja gluteenitonta kaura-tattarijuurta. Kuivatun juuren hinta on 20 e (sisältäen postituskulut). Pakkauksessa on n. 1 dl tuoretta juurta kuivattuna. Juuren voi ostaa tapahtumakalenterin kautta täältä. Juurta voi ostaa myös meidän toimistolta erikseen sovittuna aikana Lapinlahdenkatu 3 A 2 krs. sekä ruokakurssien yhteydessä.

Tälle sivuille olemme koonneet ohjeita kuivatun juuren hyödyntämiseen kotona.

Juuren käyttö

Leipäohjeissa usein mainitaan esimerkiksi 100 g aktiivista tai käyttövalmista juurta. Tällä tarkoitetaan sitä, että juuri, on kuplivaa ja tuoksuu raikkaan happamalta. Saadaksesi juuresta käyttövalmista, sitä täytyy herätellä eli ruokkia. Usein tämä tehdään kaksi kertaa ennen leivontaa. Jos juuri on aktiivisessa käytössä, voi yksikin herättely riittää.

Kuivatun juuren herättäminen

 • Murskaa kuivattu hapanjuuri lasipurkkiin.
 • Sekoita joukkoon 100 g kädenlämpöistä vettä ja 35 g vehnä- tai ruisjauhoja.
 • Sulje tai peitä purkki löyhästi ja siirrä lämpimään paikkaan, esimerkiksi jääkaapin päälle.
 • Anna juuren käydä noin 2 vuorokautta, kunnes juuri kuplii.
 • Ruoka juuri lisäämällä 20 g vettä ja 20 g vehnä- tai ruisjauhoa.
 • Sulje tai peitä purkki löyhästi ja siirrä lämpimään paikkaan, esimerkiksi jääkaapin päälle.
 • Anna juuren käydä noin yksi vuorokausi.
 • Juuri on leivontavalmis, kun se kuplii reilusti.

Muista ottaa hieman valmista juurta talteen seuraavaa leivontakertaa varten. Säilytä seuraavaa kertaa varten oleva juuri pakastimessa tai kuivaa se ohuena levynä. Jos leivot säännöllisesti, säilytä juurta jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Jääkaapissa tai huoneenlämmössä säilytettävää juurta pitää ruokkia säännöllisesti. Lue lisää vinkkejä juuren säilyttämiseen alempaa.

HUOM! Jos herättelet gluteenitonta juurta, sitä pitää yleensä ruokkia 2 kertaa päivässä.

 

Juuren säilyttäminen

Leipäjuuri säilyy parhaiten pakastettuna tai kuivattuna. Juuren voi säilyttää myös jääkaapissa, mutta tällöin juurta on ruokittava vähintään kerran viikossa.

Jääkaapissa

Hapanjuurta pitää ruokkia, jotta se pysyy elossa ja säilyy käyttökelpoisena. Juuri ruokitaan niin, että otetaan suurin osa siitä pois, ja annetaan juurelle jauhoja ja vettä. Esimerkiksi niin, että alkuperäistä juurta jää purkkiin n. 10-20 g ja se ruokitaan 30 g:lla vettä ja 30 g:lla jauhoja. Laita juuri takaisin jääkaappiin tai ota osa erilleen leivän leipomista varten.

Vinkkejä

 • Juuren määrä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä, ettei jauhoja mene hukkaan.
 • Ruokinnassa yli jäänyttä juurta voit käyttää esim. lettutaikinaan.
 • Hapanjuuren pinnalle voi erottua kirkasta nestettä. Tämä ei haittaa, lisää tuolloin juureen vain lusikallinen jauhoja ja sekoita sitä kunnolla.
 • Hapanjuuri voi tuoksua hyvin voimakkaalta. Jos epäilet, ettei juuresi ole kunnossa, älä hätäile – mikäli juuren pinnalla ei näy hometta, voit jatkaa sen kasvattamista.

Kuivaaminen

Taikinan kuivaaminen tiinun seinämille seuraavaa leivontakertaa varten on perinteinen ja toimiva konsti, jolla juuri pysyy leivontakuntoisena. Kotona juuren voi kuivattaa painelemalla sen hyvin ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Juurta kuivataan uunissa, jonka lamppu on päällä, luukku raollaan yön yli. Voit myös käyttää hyötykasvikuivuria, mutta käytä tällöin matalinta lämpötilaa. Juuri on hyvä kääntää kuivauksen puolivälissä, jotta se varmasti kuivuu täysin. Juuri on riittävän kuiva, kun se rapsahtaa taitettaessa rikki ja on täysin kuivaa.

Pakastaminen

Juuren voi pakastaa muoviin käärittynä. Pakastettaessa pitkään osa juuren bakteereista kuolee, joten sen herättelemiseen on varattava jopa muutama vuorokausi. Pakastimessa juuri säilyy hyvin puolesta vuodesta vuoteen. Pitkäksikin aikaa pakastimeen unohtunut juuri voi kuitenkin vielä herätä henkiin, kunhan sitä malttaa herätellä joka päivä ruokkien muutaman päivän ajan. Saat vanhalla juurella todennäköisesti paremman leivontatuloksen, kuin jos kasvattaisit kokonaan uuden juuren.