Olga Autere

Olga Fredrika Autere (vuoteen 1902 Andersson; 22. heinäkuuta 1873 Helsinki – 30. kesäkuuta 1952 Helsinki) oli Martta-yhdistyksen keskustoimikunnan ensimmäinen päätoiminen kotitalousneuvoja ja Marttaliiton neuvonta- ja järjestötyön pioneeri. Hän työskenteli järjestössä vuodet 1909–1933.

Autere syntyi Helsingissä heinäkuussa 1873. Hänen vanhempansa olivat kivenhakkaaja Anders Edvard Autere ja Fredrika Charlotta Eerikintytär. Autere kävi koulunsa Helsingissä ja valmistui opettajaksi, minkä jälkeen hän työskenteli Helsingin ympäristöpitäjien lasten opettajana. Hän toimi Kansakoulun ystävien pientenlasten koulun palveluksessa vuosina 1898–1906.

Autere aloitti työt Martta-yhdistyksen ensimmäisenä päätoimisena neuvojana vuonna 1909. Vaikka yhdistys oli tuolloin kymmenen vuotta vanha, oli ammattimainen neuvojien työ vielä alkutekijöissään. Autere muokkasi ja antoi neuvojien työlle muodon myös tuleville vuosille. Haaraosastoissa tehdyn neuvontatyön lisäksi hän kirjoitti usein Emäntälehteen.

Autereen palkkaamisen taustalla oli Martta-yhdistyksen kananhoitoon liittyneet tavoitteet. Yhdistyksen keskustoimikunta oli oivaltanut jo toiminnan alkuvuosina, että munien myynnillä emännät saisivat itselleen rahaa, jolla toteuttaa kodeissaan ja keittiöissään erityisesti sellaisia parannuksia, joita talojen isännät eivät pitäneet tärkeinä. Idean äiti oli everstinna Alma Forstén, joka oli perustanut kotiinsa Sippolaan vuonna 1905 kolme mallikanalaa.

Olga Autere lähetettiin opintomatkalle Tanskaan heti työsuhteen alettua vuoden 1909 alussa. Matkalla Autere tutustui tanskalaiseen kananhoitoon ja munamyyntijärjestelmään. Matkan jälkeen hän aloitti työnsä keskustoimikunnan ensimmäisenä neuvojana, ja kiersi eri puolilla Suomea ohjaamassa haaraosastojen neuvojia kananhoidossa. Jo ensimmäisenä vuonna ohjelma tuotti hyvää tulosta: 11 haaraosastoa järjesti munakauppaa, jonka kautta välitettiin yli 387 000 munaa. Autere teki toisen opintomatkan Pohjoismaissa vuonna 1913.

Vuonna 1932 Autere pyysi vapautusta konsulentin työstään ja hän jäi eläkkeelle marraskuussa 1932 Suomalaisesta Marttaliitosta. Tunnustuksena pitkästä työurastaan hän sai ylimääräisen valtioneläkkeen. Jouluaattona 1932 Martat vierailivat hänen kodissaan ja antoivat hänelle kiitokseksi Marttaliiton suuren ansiomerkin.

Autere kuoli Helsingissä kesäkuussa 1952. Hänet on haudatta Malmin hautausmaalle.

Kirjoituksia

  • Kansan emännän kanakirja, 1916. 2. lisätty painos, 1923.
  • Pojat ja tytöt kanoja hoitamassa, 1922.
  • Pienviljelijä ja kananhoito, 1923.
  • Marttatyö Suomessa, 1927.
  • Koti kansantaloudellisena tekijänä, 1930.

Lähteet