Satakymmenen vuotta

110-vuotisjuhlia juhlittiin 10.10.2009 Helsingin Jäähallissa.

Juhlimme kotona. 110-juhlavuoden tunnus.

Marttaliiton 110-vuotisjuhlat oli odotettu tapahtuma. Edellisen kymmenen vuoden aikana oltiin koettu Marttaliiton 100-vuotisjuhlat, kuunneltu Emäntälehden 100-vuotiskonsertti, käyty kesäpäivillä Turussa ja Kälviällä ja juhlistettu 100-vuotiasta Pohjois-Karjalan Marttoja. Juhlimiseen oli siis totuttu ja sitä osattiin odottaa.

Juhlapäiväksi valittiin 10.10. ja juhlapaikaksi Helsingin Jäähallin. Juhlaan kuului puheita, yhdessäoloa, 110-kuvaa martoista multimedian ensiesitys ja lopuksi kevyen musiikin konsertti. Eri maakuntien parhaita herkkuja notkuvaa juhlapöytä kruunasi juhlan. Näissä juhlissa oli varmistettu useampaan kertaan, että ruoan logistiikka toimi ja ruokaa riitti kaikille.

Juhlaa lähes 4 000 martan voimin. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan mm. tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisoineen, Maailman Maaseutunaisten liiton sekä Pohjoismaiden Naisliiton puheenjohtajat sekä Burkina Fason kehitysyhteistyöhankkeen edustajat.

Juhlavuoden teema oli Juhlimme kotona, mutta juhlittiin sitä piireissäkin. Martan päivään on liitetty monissa piireissä Reilun kaupan kahvit. Annilan golfkentällä Mikkelissä martat golffasivat martanpäivänä jo neljättä kertaa. Sen sijaan Sukankudonnan kilpailut Mikkelissä jätettiin väliin, koska juhlavuoden aikana neulottiin jokaiselle Suomessa juhlavuonna syntyneelle vauvalle sukat, jotka niin ikään juhlavuottaan viettävä Kätilöliitto jakoi synnytyssairaaloissa. Langat sukkiin lahjoitti Novita, jonka juhlavuosi oli jo 2008.

Kirsi Vesterbacka