Leila Rautalahti

Leila Lemmikki Rautalahti (o.s. Honkimaa; 2. syyskuuta 1925 – 5. joulukuuta 2015) antoi arvokkaan panoksen sekä uusmaalaiselle että koko Suomen marttatoiminnalle.

Rautalahden vanhemmat olivat varastoesimies Erkki Niilo Honkimaa ja Hildur Emilia Järvinen. Hän oli naimisissa vuodesta 1947 alkaen Pentti Olavi Rautalahden (1925–2010) kanssa. Pariskunnalle syntyivät lapset Marja-Kristiina (1948), Ulla-Maija (1949), Yrjö-Pekka (1951) ja Juha-Pentti (1957).

Leila Rautalahti tuli ensimmäisen kerran mukaan marttatoimintaan perheensä asuessa Haminassa jo vuonna 1956. Hän liittyi Marttoihin Karhulassa. Siellä toimi partiolippukunta Poitsilan Polunlöytäjät, jonka taustatukiryhmänä Martat toimivat. Leilaa pyydettiin partiotyttöjen tukiryhmän puheenjohtajaksi ja Penttiä vastaavaan tehtävään poikien johdossa.

Perheen elämä seuraili perheen isän työuran mukana: Pentti Rautalahti oli valmistunut vuonna 1949 paperi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta, ja aloitti työuransa A. Ahlströmin Karhulan tehtailla. Haminasta perhe muutti vuonna 1959 kolmeksi vuodeksi Ruotsiin, jossa Pentti Rautalahti työskenteli työskenteli Svenska Cellulosan yli-insinöörinä.

Suomeen perhe palasi takaisin vuonna 1962, kun Pentti Rautalahti kutsuttiin Lohjan Kirkniemen Metsäselluloosan paikallisjohtajaksi. Metsäliiton Teollisuus Oy:n toimitusjohtajaksi Pentti Rautalahti nimitettiin vuonna 1973. Myöhemmin vuosina 1980–1990 hän toimi Veitsiluoto Osakeyhtiön toimitusjohtaja.

Lohjan Kirkniemen Marttayhdistys perustetaan

Työntekijät tulivat Lohjan Kirkniemen tehtaalle eri puolilta Suomea, eivätkä he siksi tunteneet toisiaan. Pidettiin tärkeänä, että uudet tulokkaat kotiutuvat ja alkavat viihtyä uudessa ympäristössä. Naiset alkoivat kokoontua kerran kuussa tehtaan työmaaruokalaan keskustelemaan kahvikupin ääreen. Tehtaan johtokunnan puheenjohtajan puoliso, Anna-Liisa Ihamuotila, kuuli tästä ja ehdotti Leilalle, että naiset kutsuttaisiin Marttoihin. Näin tehtiin ja perustettiin Lohjan Kirkniemen Marttayhdistys vuonna 1965. Leila valittiin uuden yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Tehtaan johto halusi tukea marttojen toimintaa ja vuokrasi entisen poliisitalon kokoontumispaikaksi. Talosta löytyivät tilat kangaspuille, keittiölle, pakastimelle ja kokoontumiselle.

Alueelliset ja valtakunnalliset tehtävät

Leila Rautalahti valittiin Uudenmaan Marttapiiriliiton hallitukseen ja sen puheenjohtajaksi vuosille 1978–1985. Hänen toimikaudellaan piiriliitto saavutti vakaan taloudellisen tilanteen ja pystyi jakamaan kotitaloudellista neuvontaa tuhansille uusmaalaisille kodeille. Marttaliiton hallituksen jäsenenä Leila Rautalahti oli vuosina 1981–1988.

Leila ja Olavi Rautalahti olivat laajasti verkostoituneita. Rautalahtien ystäväpiiriin kuuluivat muun muassa presidentit Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto. Leila Rautalahti oli läheinen ystävä Tellervo Koiviston kanssa. Hän oli usein mukana Koivistojen matkoilla kotimaassa ja ulkomailla. Hän oli ainakin yhden kerran myös ehdolla Mauno Koiviston valitsijamieheksi. Piirissä Leila Rautalahden ansioksi katsottiin, että Tellervo Koivisto saatiin kunniavieraaksi piirin Suvipäiville Kirkkonummelle.

Piirin työntekijät Kaija Kangasniemi ja Kerttu Kujala muistelivat vuorineuvoksetar Leila Rautalahtea tämän kuoleman jälkeen vuonna 2015 seuraavasti:

– Piirin puheenjohtajana muistamme hänet sydämellisenä, idearikkaana marttana. Uudet työntekijät hän otti vastaan lämpimästi, ja meidän oli helppo ottaa tehtävämme vastaan. Leilalla oli sujuva kynä, hänen puheitaan kuunneltiin tarkoin piirin juhlissa. Hän oli myös taiteellinen lahjakkuus. Piirin seinällä on hänen maalaamansa muotokuva piirin monivuotisesta toiminnanjohtajasta Marjatta Rautvuoresta.

Leila Rautalahti o on palkittu Marttaliiton kultaisella ansiomerkillä. Vuonna 1988 hänelle myönnettiin Suomen leijonan ritarikunnan ansioristi. Marttaliiton kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 1999.