Emäntälehti

Emäntälehden kansi syyskuulta 1924.

Emäntälehti perustettiin vuonna 1902. Jäsenlehdeksi lehti tuli vuoden 2007 alussa ja samassa yhteydessä sen nimeksi vaihdettiin Martat.

Lehti syntyy Alma Forsténin ehdotuksesta

Lehden syntysanat lausuttiin Martta-Yhdistyksen vuosikokouksen jälkeisessä keskustelutilaisuudessa alkuvuodesta 1902. Alma Forstén ehdotti tuolloin oman tiedotuslehden perustamista. Lehden avulla tiedon toivottiin kulkevan kaikkiin haaraosastoihin, jotka vastasivat nykyisiä marttayhdistyksiä. Perusteluina Forstén esitti, että näin voitaisiin tiedottaa ja opastaa laajemminkin asioita ja tiedon kulku vakiintuisi paremmin kuin satunnaisilla tiedotuskirjeillä.

Keskustelun osanottajat innostuivat asiasta ja lehteä ryhdyttiin kehittelemään nopeasti. Päätös lehden perustamisesta oli rohkea, sillä samaisessa kokouksessa keskusteltiin myös siitä, miten Martta-Yhdistyksen talous saataisiin kuntoon. Kuukausittain ilmestyvän oman lehden julkaiseminen ei tuolloinkaan ollut ilmaista.

Lehden kehittämistä varten perustettiin komitea, johon kuuluivat Lucina Hagman, Fanny Hult ja Maissi Erkko. Komitean huhtikuun 1902 alussa pitämässä kokouksessa pohdittiin vaihtoehtoisesti joko omaa, säännöllisesti ilmestyvää lehteä, jolle oli jo keksitty nimi Emäntälehti, tai harvemmin julkaistavaa sarjaa. Lucina Hagmanin esityksestä näistä vaihtoehdoista valittiin kerran kuukaudessa ilmestyvä 8- tai 16-sivuinen Emäntälehti.

Husmodern ja Emäntälehti

Lehden näytenumero ilmestyikin jo heinäkuussa 1902 nimellä Husmodern. Lehden ensimmäiseen toimituskuntaan kuuluivat Alli Nissinen ja Fanny Hult. Päätoimittajan palkka oli 100 markkaa lehteä kohden, joka vastaa nykyrahassa noin 450 euroa. Ensimmäiset painosmäärät olivat Husmodernilla 3 000 kappaletta ja suomenkielisellä Emäntälehti 10 000 kappaletta.

Näytenumeron ilmestymisen jälkeen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov kielsi lehden julkaisemisen. Julkaisulupa suomenkieliselle lehdelle saatiin huhtikuussa 1903, kun Martat olivat luvanneet suomenkielisen lehden olevan vain suora käännör ruotsinkielisestä lehdestä. Lehteä pystyi tilaamaan vuoden 1903 alusta alkaen. Tilatun lehden vuosikerran hinnaksi tuli 1 markka (4,50 euroa).

Järjestön jakaantuessa myös lehti eriytyi ja Husmodern ja Emäntälehti alkoivat muotoutua kokonaan omiksi lehdikseen. Nykyisin lehti ilmestyy suomeksi nimellä Martat (julkaisija Marttaliitto) ja ruotsiksi nimellä Martha (julkaisija Finlands svenska Marthaförbund).

Lue lisää

Galleria

Martat-lehden kansi on elänyt ja muuttunut ajan saatossa.