Kuvat 1940

Perunannostoa Jyväskylän kirkkopuistossa sota-aikana 1940-luvulla. Kaikki joutilas maa tuli saada puutarhamaaksi. Keskeisestä sijainnista huolimatta perunat näkyvät säästyneen varkauksilta.


Martat pussittivat vuosikymmenien ajan siemeniä ja myivät niitä erityisesti maaseudulla. Tämän porkkanansiemenpussin hinta on 8 snt vuoden 2011 rahassa. Pussi on taiteltu 1948.

 

Marttamajojen tapaan toimivia yksiköitä oli muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Suomussalmen marttojen paikallisliitto piti Marttalassaan Haukiperällä kanttiinia, jossa sai myös yösijan tarvittaessa. Vuosi 1941.

Sota-aikaan 40-luvulla perustettiin neuvonta-asemia isoihin kaupunkeihin jossa annettiin pula-ajan neuvontaa myös puhelimitse. Tallukoita Helsingin Marttaydistyksen neuvonta-aseman ikkunassa, Lasipalatsi Helsinki.

Evakkoperheen piha Säkylässä 1949

Tallukoita Jyväskylän tallukkakursseilta. Ennen vanhaan kodeissa osattiin valmistaa useita erilaisia kenkiä itse. Tuttujen virsujen ja lipokkaiden ohella tehtiin mm. tallukoita ja puukenkiä. Pula-aikoina martat ovat elvyttäneet tätä perinnettä.

Keskisuomalainen Marttaneuvoja työssään 1949.

Yleisöä kuuntelemassa sieniesitelmää 1941 Varsinais-Suomen Marttapiiriliitto.

Karjalaisperheitä evakossa Turussa.

Kasvimaita perustettiin sinne, mistä maata vain löytyi, sillä ruoasta oli pulaa. Martat saivat lahjoituksena paljon siemeniä eri lähteistä. Ne lahjoitettiin alueille, joissa oli kipein tarve päästä taas elämän alkuun.

Puutarhasuunnitelmia tehtiin uusia kotipihoja varten. Tavoite oli saada puutarha kuntoon samaan aikaan kuin talo. Oheinen pihan pienoismalli on Paraisten Emäntäpäiviltä 1953, mutta kuvastaa hyvin pihasuunnittelua yleensäkin. Mallin on tehnyt puutarhakonsulentti Helvi Pyhäranta.

Kehräyksestä järjestetiin työnäytöksiä ja kilpailuja. Tämä kuva on Varsinais-Suomesta.

Tehokas alakulmakaappi. Martoilla oli käytössä pienoismallit keittiön kaapeista, joiden avulla voitiin kodeissa suunnitella asianmukainen keittiökaapisto. Kuva Aarne Pietinen 1950.

Sisäkuvan Suomussalmen Haukiperän marttakanttiinista, joka jatkoi toimintaa koko sodan ajan.

Marttatytöillä oli sekä omaa toimintaa että yhteistä toimintaa aikuisten marttojen kanssa. Tässä menossa juoksukilpailut 1950-luvulla.