Kuvat 1950

1950-luku oli suurperheiden aikaa. Tämä perhe asui Savitaipaleella 1953.

Ruuanvalmistusta omatoimisuuskurssilla, tai kuten nykyisin sanotaan ketjukouluksessa Keski-Suomen Marttapiiriliitto 1954.

Hyviä välineitä esiteltiin näyttelyissä. Tässä astianpesuvälineistöä 1950-luvun alusta Varsinais-Suomesta.

Virkistysjuomakurssit Mikkelin Keskikaupungin martoilla 1954.

Lapsia oli paljon ja marttatyttöjen toiminta vetovoimaista. Ohjaajista vain oli pulaa. Kuvassa tyttöjä leirinuotiolla Kaustisilla 1950.

Retkeily yleistyi. Koska oltiin säästäväisiä, pyrittiin vierailuilla käyttämään mahdollisimman paljon muiden marttayhdistysten palveluita. Lounas ja kaupunkiopastukset tilattiin usein paikallisilta martoilta. Kuvassa varsinaissuomalaisia marttoja retkellä Kurussa 1957.

Olympialaiset toteutuivat vihdoin 1952. Marttoja toimi monissa tehtävissä. Kuvassa Helsingin Marttayhdistyksen kahvila valmiina vastaanottamaan vieraita Hesperian puistossa. Taustalla Hesperian huvila, jossa toimi tuolloin marttojen talouskoulu.

Hyvät keittiötyövälineet -näyttelypöytä Paraisten emäntäpäivillä 1953. Keittiötyövälineistä järjestettiin myös prosenttikilpailuja yhdistyksille. Voittaja yhdistyksissä oli yleensä myyty kyseistä työvälinettä vähintään 100 prosenttisesti kaikille jäsenille.

Myös valaistus kuuluu terveyteen. Lampunvarjostinkurssit olivat suosittuja 1950-luvulla. Kuusassa kurssit pidettiin 1955.

Marttatalon harjannostajaisia vietettiin 2.8.1957.

Koti 60 vuotta – ennen ja nyt -näyttelyssä esiteltiin 1899 luvun ohella nykypäivää. Tässä pyykinpesuun liittyviä välineitä Hämeenlinna 1959.

Opintokerho kokoontuu Helsingin Marttayhdistyksen neuvonta-asemalla