Perinnetietokeskus Syreeni Mikkeliin

Vuonna 2002 avattiin Mikkelissä Marttojen perinnetietokeskus Syreeni, jossa oli esillä järjestön historiasta kertova pysyvä näyttely. Näyttelyiden ohella Perinnetietokeskus opasti yhdistyksiä ja piirejä perinteen keräämisessä ja tallentamisessa.

Marttojen perinnetietokeskuksen marttatupa. Kuva Jukka Siiskonen 2004.

Vuosi 2002 oli merkittävä koko järjestölle. Tuolloin avattiin Mikkelissä Marttojen perinnetietokeskus Syreeni, jossa oli esillä mm. järjestön historiasta kertova pysyvä näyttely sekä vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Näyttelyiden ohella Perinnetietokeskus opasti yhdistyksiä ja piiriliittoja mm. perinteen keräämisessä ja tallentamisessa.Perinnetietokeskuksesta muodostui aikaa myöten marttamuseo, jossa esiteltiin ja kerättiin marttahistoriaa.

Toiminnan keskiössä oli näyttelytoiminta, jota täydennettiin valokuvakokoelmalla sekä tietojen kartuttamisella. Myös marttayhdistyksiä ja -piirejä kannustettiin tähän pitämällä Arkistot kuntoon, Perinne talteen, Historiikit kansiin ja Yhdistysvalokuvien dokumentointi -kursseja.

Toiminnan päätyttyä vuoden 2011 lopulla kokoelma hajautettiin hallitusti. Arkistot löytyvät Maakunta-arkistoista ja Marttaliiton arkistosta. Valokuvat sijoitettiin Marttaliittoon. Esineistöstä suurin osa jäi Etelä-Savoon Etelä-Savon Marttojen, Juvan museon sekä Mikkeliin perustettavan muistojen talon kokoelmiin. Marttatuvan keittiökalusteet ja Alma Forsténin flyygeli matkasivat Loimaalle Suomen maatalousmuseoon ja erinäisiä esineitä lahjoitettiin sopiviin paikkoihin: esimerkiksi Alli Nissisen esineistö Pohjois-Savon Martoille. Tekstiilit lahjoitettiin Suomen käsityön museolle, äänitteet Suomen kansanrunousarkistolle ja pienpainanteet Kansalliskirjaston Mikkelin digitointiyksikköön.

Kirsi Vesterbacka

Laajemman Marttojen perinnetietokeskuksen historiakoosteen löydät täältä.