Augusta Laine

Augusta Ottilia Laine (o.s. Brander; 30. maaliskuuta 1867 Tampere – 16. elokuuta 1949 Kitee) oli kansanedustaja, talousopettaja ja -neuvos, joka toimi pitkään Marttajärjestössä. Hän oli Pohjois-Karjalan Marttapiiriliiton puheenjohtaja ja toimi myös Marttaliiton keskushallituksessa sekä Pohjoismaiden emäntäliiton johtokunnassa. Hänet kutsuttiin Marttaliiton kunniajäseneksi vuonna 1949.

Laineen vanhemmat olivat valtiopäivämies, filosofian maisteri ja maanviljelyneuvos Aksel Emil Brander ja Anna Amalia Telén. Augusta Laine oli yhdeksänlapsisen perheen esikoinen. Laine valmistui tyttökoulusta vuonna 1883, käsityökoulusta 1893 ja kasvatusopillisesta talouskoulusta 1894. Hän työskenteli Uudenkirkon kansanopiston apulaisjohtajana ja käsityön- ja talousopettajana 1894–1898. Kansanedustajana hän toimi ensimmäisen kerran Nuorsuomalaisen Puolueen edustajana 1. marraskuuta 1917 – 31. maaliskuuta 1919 ja toisen kerran Kansallisen Edistyspuolueen edustajana 10. helmikuuta 1922 – 4. syyskuuta 1922.

Laineen lisäksi hänen sisaruksistaan monet olivat yhteiskunnallisesti aktiivisia. Perheen vanhemmat kannattivat naisasiaa ja tarjosivat koulutuksen myös kaikille perheen tyttärille. Myös Laineen sisar Helena E. Brander oli koulunjohtaja ja kansanedustaja. Laineen veljiä olivat muun muassa maanviljelysneuvos, agronomi ja kansanedustaja Akseli Brander sekä ylijohtaja, maanviljelysneuvos ja ministeri Uuno Brander, jonka puoliso Helena S. Brander toimi Marttaliiton puheenjohtajana.

Augusta Laineen puoliso oli vuodesta 1890 kansanedustaja Johannes Laine. Heillä ei ollut omia lapsia, mutta he ottivat kasvatikseen Augusta Laineen sisarentyttären.

Talousneuvoksen arvonimen Laine sai vuonna 1938.

Laineen luottamustehtäviä olivat mm.

  • Joensuun naiskäsityökoulun johtokunta (puheenjohtaja)
  • Joensuun talouskoulun johtokunta (puheenjohtaja)
  • Itä- ja Pohjois-Karjalan maataloudellinen kerhovaliokunta (puheenjohtaja)
  • Pohjois-Karjalan kotiteollisuusyhdistys (puheenjohtaja)
  • Pohjois-Karjalan Marttaliitto (puheenjohtaja)
  • Suomen naisliiton Joensuun osasto (puheenjohtaja)
  • Marttaliiton keskushallitus
  • Pohjoismaiden emäntäliiton johtokunta