Birdie Sahlbergin keraamiset martat

Birdie Sahlberg oli Arabialle työskennellyt keramiikkataiteilija, jolta Marttaliitto tilasi keraamisia marttanukkeja myynti- ja lahjatuotteiksi. Nukkejen tekeminen alkoi 1960-luvun alussa ja jatkui 1980-luvun alkupuolelle saakka.

Birdie Sahlbergiltä tilattiin marttanukkeja 1960-luvun alkupuolella. Luultavasi ensimmäiset nuket on valmistettu vuonna 1961, mutta mainoksissa niitä näkyy vasta 1963. Nukkejen vartalo tehtiin fajanssista muotissa. Siksi kaikki nuket seisovat pystyssä ja pään asento on pysty. Suurin osa nukeista katsoo eteenpäin, jotkut sivulle. Muutoin nuket on käsin täysin uniikiksi tehtyjä. Kahta samanlaista hahmoa tuskin löytää isostakaan joukosta. Yksityiskohtia on paljon ja nuken maalaus on aikaa vievää. Birdien mukaan pelkkään hameen ruuduttamiseen kuluu aikaa tunti.

Käsien asento vaihtelee kulloisenkin kantamuksen mukaan. Nukkien käsissä on erilaisia kotoisia välineitä aina höyryävästä pullapellistä kukkiin tai sukan kutimeen saakka. Birdien itsensä mukaan suosituimpia nukkeja olivat sellaiset, joilla oli vaaleat hiukset ja kädessä kukkakimppu tai kahvipannu. Muita aiheita ovat olleet mm. munakori, kori, reikäleipä, pesusieni ja pyyheliina, erilaiset vihannekset, kukkakorit, virkkuutyö, sukankudin, kirja, sienikori, irralliset sienet, taikinakulho ja kaulin. Nuken jaloissa voi olla eläin kuten kissa tai kana.

Nuket on puettu vaaleansiniseen, tummansinisellä ruudutettuun maahan saakka ulottuvaan mekkoon. Esiliina on pääasiassa tummansininen, mutta myös vaaleansinisiä essuja tehtiin, samoin mustia raidallisia essuja tehtiin aivan alkuaikoina. Huivien väri vaihtelee: valkoinen, keltainen, sininen. Punaisellakin huvilla somistettu nukkekin saattaa olla olemassa, vaikka kirkaspunainen onkin haastava väri keramiikassa.

Hiuksiin on muotoiltu erilaisia kampauksia ja kuten Birdie haastattelussa totesi, vaaleat eli keltaiset hiukset olivat suosituimpia. Siksi ne ovat myös yleisemmin nähtyjä. Muita käytössä olleita hiusvärejä olivat ruskean eri sävyt punertavasta harmahtavaan, musta ja valkoinen. Kampauksista nuttura tai latvoista taipunut vapaampi kampaus ovat yleisimpiä. Hiukset saattoivat olla myös korkkiruuvikiharoilla tai leteillä. Jälkimmäinen on harvinaisempaa.

Nuken kasvot ovat pelkistetyt. Suu ja silmät on painettu piikillä savimassaan ja niitä ei ole maalattu.

Nuken pohjassa on pyöreä leima: Handmade in Finland ja keskellä nimikirjaimet BS. Vuonna 1963 nukke maksoi 10 markkaa (19,80 vuoden 2011 rahassa). Monien yksityiskohtien vuoksi tekeminen oli hidasta. Birdie Sahlbergillä oli myös muita tilaustöitä tehtävänä. Niinpä hän pystyi tekemään näitä keraamisia marttoja vain 300 vuodessa. Nykyisin aidot Birdien marttanuket ovat keräilyharvinaisuuksia. Myöhemmin nukesta on tehty myös jossain päin maata jäljitelmiä.

Kirsi Vesterbacka