Mikrot tulevat

Kahdeksankymmentäluvulla kotitalousneuvonnan uusia työkaluja olivat mikroaaltouuni ja mikrotietokone. Hallintoa yksinkertaistettiin ja 90-vuotisjuhlan kunniaksi juostiin Suomi päästä päähän.

Mikroaaltouunin käyttökursseja pidettiin 1980-luvulla.
Tässä tehdään uuniomenia mikrossa 1980-luvulla.

Uutena neuvonta-aiheena oli mikroaaltouunin käyttö. Kursseja pidettiin erikseen myös miehille. Kurssilla tehtiin kaikki ruoat alkuruoasta jälkiruokaan – suklaakakkuun –mikroaaltouunilla.

Mikroista oli kyse myös Emäntäpäivillä Satakunnassa, kun silloinen apulaisprofessori Harri Westermark kertoi esitelmässään Kotitalousneuvonnan uudet haasteet, että tulevaisuuden kodissa tietokone on jokaisen perheenemännän käytössä, ja ruokareseptit voisi tarkistaa keittiössä olevalta tietokoneelta! Vuonna 1983 visio vaikutti vielä tuulesta temmatulta.

Uusien virtausten rinnalla pidettiin kiinni myös perinteistä. Martat keräsivät pitäjäruokien ohjeita yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Marttojen kotitalousneuvontaperinnettä kerättiin omilla kyselytutkimuksilla, jotka painottuivat erityisesti luovutetun Karjalan marttatoimintaan.

Ravitsemusneuvonta painottui terveelliseen ruokaan. Yhdistyksissä tutustuttiin Marttaliiton uusiin neuvontavideoihin, joita oli tehty talousasioista ja kodinhoidosta. Ruoanlaitossa luotettiin edelleen perinteiseen kurssineuvontaan.

Hallinto uudistuu

Järjestön moniportaista hallintoa yksinkertaistettiin vuonna 1981, jolloin Marttaliiton ja piiriliittojen valtuustot kokoontuivat viimeisen kerran. Sen jälkeen päätökset tehtiin vuosi- ja syyskokouksissa sekä hallituksissa.

Aiemmin Marttaliiton valtuuston kokouksia oli pidetty eri puolilla maata vuosittaisen kesätapahtuman yhteydessä, vuodesta 1980 alkaen Helsingissä. Yhteiset valtakunnalliset tapaamiset jatkuivat parillisina vuosina, ensimmäiseksi Lahdessa vuonna 1980. Piiriliitot ja yhdistykset tekivät näihin tapahtumiin retkiä ja osallistuivat ohjelmaan ja tutustumiskäynteihin. Viimeinen tällainen kesäjuhla pidettiin vuonna 1994 Oulussa. Kesäjuhlaperinne elvytettiin uudelleen vuonna 2003 Turussa.

Yhdeksänkymmentä vuotta

Martat rikkoivat rajoja myös osallistumalla erilaisiin tilaisuuksiin. Järjestön 90-vuotisjuhlan kunniaksi martat olivat mukana Suomi juoksee -tapahtumassa ja veivät viestikauhaa Utsjoelta Helsinkiin. Tätä varten oli harjoiteltu juoksutekniikkaa ja kohotettu kuntoa piiriliitoissa koko edellinen talvi.

Järjestön 90-vuotisjuhlia vietettiin juhlakonserttien sarjalla. Pääkonsertti pidettiin Finlandia-talossa. Kotikeittiön vuosisata -näyttely kiersi piiriliitoissa, ja vuonna 1986 valmistui uusi marttalaulu On martat niin monessa mukana.

Kirsi Vesterbacka