Hilkka Halkilahti

Hilkka Halkilahti (26. huhtikuuta 1918 Uskela – 28. tammikuuta 2012 Salo) oli Marttaliiton toiminnanjohtaja 1957–1968. Hänen kaudellaan rakennettiin Marttatalo Helsinkiin Uudenmaankadulle.

Halkilahti oli kotoisin Uskelasta (nykyisin osa Saloa). Hän pääsi opiskelemaan Helsingin yliopistoon, mutta talvisota keskeytti opinnot. Halkilahti teki vapaaehtoista työtä ilmavalvontalottana Salo-Uskelan osastossa koko talvisodan ajan. Myös Halkilahden kaksi sisarta olivat lottia ja kaksi veljeä suojeluskuntalaisia. Salossa ilmavalvontapaikkana oli talvisodan aikana Uskelan kirkon torni, missä myös Halkilahti päivysti.

Jatkosodan aikana Halkilahti ei enää toiminut ilmavalvontalottana, vaan palasi opintojensa pariin Helsingin yliopistoon. Halkilahti työskenteli 1940-luvulla Työtehoseurassa työntutkijana ja opiskeli ASLA-Fulbright-stipendiaattina Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Halkilahti aloitti työt Marttaliiton kotitalousneuvonnassa valmistumisen jälkeen vuonna 1953. Neljä vuotta myöhemmin hän siirtyi toiminnanjohtajaksi, kun edellinen toiminnanjohtaja Sirkka Kouki siirtyi 1957 maataloushallitukseen kotitalousosaston päälliköksi. Toiminnanjohtajana Hilkka Halkilahti johti yhteistyössä johtokunnan puheejohtaja Irja Vidingin kanssa loppuun Koukin ansiokkaasti alulle luotsaaman Marttatalon rakennusurakkan ja siihen liittyvän mittavan varainkeruun ja talkootyön. Talo valmistui Helsingin Uudenmaankadulle vuonna 1958. Vuodet 1959–1968 Halkilahti toimi myös Emäntälehden päätoimittajana. Hän kirjoitti lehteen erityisesti ravitsemukseen liittyviä artikkeleita.

Halkilahti korosti toiminnanjohtajana myös oman kotiseudun tuntemusta ja arvostusta. Hänen kaudellaan Marttaliitossa vietettiin vuonna 1964 kotiseutuvuotta. Halkilahti kiteytti vuoden tavoitteet näin:

Tulevan kotiseutuvuoden aikana Marttaliiton toiminta muotoutuu palvelemaan jokaisen martan oman kotiseudun hyväksi tapahtuvan rakentavan toiminnan kehittämistä. Marttajärjestön monipuolinen neuvontatyö voidaan kaikilta kohdiltaan sovelluttaa jokaista suomalaista kotia ja kotiseutua palvelemaan. Silloin se palvelee myös isänmaata.

Marttaliitosta Hilkka Halkilahti siirtyi SOK:n kotitalousosaston päälliköksi vuosiksi 1968–1976. Eläkkeelle jäätyään hän asettui asumaan Saloon ja opetti ravitsemusoppia Salon sairaanhoito-oppilaitoksessa. Hän oli aktiivisesti mukana lottaperinnetoiminnassa ja kuului Salon Marttayhdistykseen. Halkilahti matkusti paljon ja piti yhteyttä eri puolilla maailmaa asuviin ystäviinsä. Monet ystävyyksistä oli solmittu hänen stipendiaattikautensa aikana Yhdysvalloissa.

Teoksia ja kirjoituksia

  • Kasvisaapinen, 1955
  • Kotitaloutta marttatytöille, 1957
  • Marja- ja hedelmäaapinen, 1957

Lähteet

  • Marttaliiton toimintakertomukset
  • ”Ei siellä oikeastaan pelottanut – Ilmavalvontalottana toiminut Hilkka halkilahti vahti talvisodan aikana Salon taivasta Uskelan kirkon tornista”, Talvikki Salin, Salon Seudun Sanomat 10.2.2010
  • Martat-lehti numero 2-2012 (Halkilahden muistokirjoitus)
  • On Suurempi koti – Martat 120 vuotta, Ville Jalovaara, 2019