Merja Siltanen

Merja Siltanen (29.3.1950 Tyrvää) toimi Marttaliiton hallituksen puheenjohtajana vuosina 20042011. Siltasen johtotähtenä oli etenkin marttapiirien elinvoimaisuus hänen kaudellaan jokainen liiton silloisesta 16 piiristä sai uudet toimitilat tai vanhat tilat kunnostettiin perusteellisesti. Puheenjohtajakauteen mahtui kaksi erityisen suurta vääntöä: sääntöuudistus ja Marttaliiton tilakysymys.

Ennen liiton puheenjohtajuutta Siltanen oli vuosina 20012003 Marttaliiton hallituksen jäsen. Siltasen vastaehdokkaina vuoden 2003 vuosikokouksessa oli nimekkäitä marttoja: puheenjohtajuutta tavoittelivat myös vihreiden kansanedustaja Tarja Cronberg, sosialidemokraattien kansanedustaja ja opetusministeri Maija Rask sekä kokoomuksen entinen kansanedustaja ja juuri Pelastakaa lapset ry:n pääsihteerinä työnsä aloittanut Hanna Markkula-Kivisilta.

Ryhtyessään puheenjohtajaksi, vuonna 1958 valmistunut Marttatalo oli jo perusteellisen remontin tarpeessa. Siltasen johdolla Marttaliitto kartoitti eri vaihtoehtoja kolmen vuoden ajan, kuuli asiantuntijoita ja selvitti kustannusvaikutuksia. Liiton ylimääräinen kokous antoi joulukuussa 2007 valtuudet tarvittaessa myydä Marttatalo ja ostaa uudet toimitilat. Lopulta Marttaliitto myi vanhan Marttatalon ja muutti Punavuoresta Kamppiin osoitteeseen Lapinlahdenkatu 3 kesällä 2008.

Marttaliiton uudet säännöt otettiin käyttöön liitossa, piireissä ja yhdistyksissä vuonna 2007. Yhdistykset olivat määritelleet aiemmin jäsenmaksunsa itse, nyt siirryttiin Marttaliiton keräämään yhtenäiseen jäsenmaksuun. Martat-lehdestä tuli jäsenlehti. Sääntömuutos ei ollut läpihuutojuttu, mutta Siltanen oli toiminut aiemmin Varsinais-Suomen marttapiirin puheenjohtajana, minkä ansiosta hän tunsi alueellisen organisaation hyvin. Puheenjohtajavuosien aikana marttakentän tuntemus syveni entisestään.

Siltasen kaudella piirejä kannustettiin yhteistyöhön ja yhtenäistä ilmettä vahvistettiin, tulevaisuuteen investoitiin voimakkaasti. Siltanen kiersi aktiivisesti puhujana ja vierailijana ympäri Suomea erilaisissa marttayhdistysten tilaisuuksissa. Viimeisenä ohjelmassa oli vielä yhdessä liiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilän kanssa piirikierros, jonka aikana työstettiin liiton strategiaa vuosille 20122016. Siltasen johtaessa puhetta hallitustyöskentelyn johtotähtenä oli piirien elinvoimaisuus.

Valtionhallinnon kansainvälistämisessä pitkään näköalapaikalla toiminut Siltanen lujitti kansainvälisillä suhteillaan ja vahvalla osaamisellaan Marttaliiton siteitä mm. Pohjoismaiseen Naisjärjestöön (NKF) ja Maailman maaseutunaisten liittoon (ACWW). NKF:n  puheenjohtajana Siltanen toimi vuosina  2004–2006 ja hallituksen jäsenenä vuoteen 2011 asti. ACWW:n Euroopan alueen puheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2007. Toinen kausi kesti vuoden 2013 loppuun. Kotimaassa Siltanen on edustanut marttoja mm. Naisten Valmiusliiton hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajajana sekä Tammenlehvän Perinneliiton neuvottelukunnan jäsenenä vuosina 2008-2011.

Työuransa Siltanen on tehnyt kehittämispäällikkönä Turun yliopistossa sekä aiemmin osastopäällikkönä Turun ja Porin lääninhallituksessa.

Siltaselle on myönnetty Marttaliiton kultainen ansiomerkki. Marttaliiton kunniajäseneksi hänet kutsuttiin järjestön 120-vuotisjuhlavuonna 2019.