Martan näköisiä muistoesineitä

Marttaa kuvaavat muistoesineet ovat olleet suosittuja lahjoja. Niitä on teetetty eri taiteilijoilla vuosikymmenten saatossa. Marttoja on tehty keramiikasta ja puusta.

Kupittaan saven marttafiguuri 1951.

Vanhin marttahahmoista on Kupittaan saven keraaminen nukke 1950-luvulta.Valkopohjaisia keraamisia marttapukuisia nukkeja myytiin Varsinais-Suomen Marttapiiriliitossa ainakin vuoden 1951 marraskuussa, jolloin nukeista viisi oli päässyt Emäntälehden etukanteen. Näistä kahdella oli oikeassa kädessään kahvipannu, kolme oli ilman pannua. Nukeilla oli viivoin piirretty marttamekko, mustaraidallinen siveltimellä maalattu essu, sekä ruudullinen marttahuivi. Hiukset olivat joko tummat nutturalla tai vaaleat kahdella palmikolla.

Nuket oli valmistanut keramiikkataitelijat Marga, Armi ja Lotta Vuori sekä Inkeri Iissalo.

Hinta ilman kahvipannua tai kukkavihkoa oli 1 100,- mk (34,60 € vuoden 2011 rahassa) ja kahvipannu tai kukkavihko kädessään 1 150,- (36,17 €).

Kupittaan saven puinen marttanukke 1976.

Puiset marttanuketVanhin puinen, sorvattu marttahahmo valmistettiin niin ikään Turussa Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton tilauksesta. Nukkea teetettiin Kupittaan saven työttömiksi jääneillä maalareilla Turussa pidettyjä valtakunnallista marttojen kesätapahtumaa varten vuonna 1976. Oikeudet nuken maalaamiseen ostettiin Okki Laineelta, joka oli suunnitellut samalla kaavalla aiemmin useampia vastaavia koristenukkeja esimerkiksi vuonna 1965 Suomessa pidettyjä jääkiekon EM- ja MM-kisoja varten.

Nukella on valtavan iso palloksi sorvattu pää, pitkä kaula, luisut hartiat ja siitä suora vartalo. Nukelle on maalattu ruutuhame, essu ja huivi, jota on tehty ainakin keltaisena ja valkoisena. Kasvojen maalausta on useanlaista, mutta alkuperäinen on sellainen malli, jossa nenä jatkuu kulmakarvoihin, muut mallit ovat vääriä.

Eroja löytyy myös puuaihioissa. Ensimmäisten marttojen kaulat oli sorvattu aavistuksen pallomaisiksi, myöhemmin kaulasta tuli suora.

Nukkeja tehtiin ainakin kolmea eri kokoa. Puista marttanukkea on maalautettu viimeksi 2000-luvun alussa.

Etelä-Karjalan Martat tekivät 1980-luvun lopussa kolmea erikokoista marttanukkea, joista pienimmälle oli liimattu hiukset valkoisesta langasta. Piiri luopui nukkejen tekemisestä, mutta Karjalan Koivikot teettävät näitä nukkeja edelleen Virossa.

Kymenlaakson Martat kokeilivat nukkejen tekoa 2000-luvun alussa. Heidän mallissaan nukella oli marttapaita ja tummansininen puolihame. Kaikki nämä nukkemallit ovat sorvattuun aihioon maalattuja.

Marttojen mollamaija 1984.

Marttamollamaija

Keski-Suomen Martat painattivat kankaalle marttamollamaijaa vuonna 1984. Heillä oli tuolloin marttojen kesäpäivät, joiden myyntituote molla oli.

Mollaa sai ostaa myös tarvikepakettina ja jolloin ne sai ommella itse valmiiksi. Molla ja sen vaatteet oli painettu kankaalle, jota oli helppo pyyhkiä puhtaaksi.

Kirsi Vesterbacka