Lilly Krogius

Louise Helene “Lilly” Krogius (o.s. Ahlqvist; 16. elokuuta 1861 Hamina – 14. joulukuuta 1921 Helsinki) oli Marttaliiton perustajajäsen ja puheenjohtaja vuosina 1903–1904. Krogius oli myös mukana perustamassa Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen naisjärjestö Svenska Kvinnoförbundetin Helsingin jaostoa ja toimi koko järjestön puheenjohtajana vuonna 1919.

Krogiuksen isä oli kauppaneuvos, laivanvarustaja ja sahateollisuusmies Carl Henrik Ahlqvist (1825–1909). Hänen äitinsä oli Anna Louise Bruun ja hän oli yksi perheen kaikkiaan kymmenestä lapsesta. Krogius vietti lapsuutensa Haminassa ja opiskeli siellä Haminan tyttökoulussa. Krogius oli naimisissa 1883–1921 kuvernööri Edvard Krogiuksen (1850–1933) kanssa.

Marttojen perustaminen

Lucina Hagman ja Alli Nissinen keräsivät joukon ystäviään uuden Sivistystä kodeille -yhdistyksen tueksi ja lopulta 23. maaliskuuta 1899 klo 18 pidettiin ensimmäinen kokous Eva Ahlströmin kodissa Helsingin Yrjönkatu 2:ssa. Myös Krogius oli mukana jo tässä ensimmäisessä kokouksessa, ja hänet valittiin yhdistyksen perustamista valmistelevaan komiteaan. Myöhemmin maaliskuussa päätettiin, että yhdistys pyrkisi kokoamaan sivistyneitä naisia yhdistyksien lähettiläiksi maaseudulle. Lähettien valintaa valmistelemaan valittiin Krogius sekä Annie Furuhjelm ja Ida Tönqvist-Tarjanne. Krogius itse oli mukana perustamassa paikallista marttayhdistystä vuonna 1899 Haminaan.

Pian Marttojen perustamisen jälkeen Edvard Krogius valittiin Kuopion läänin kuvernööriksi. Lilly Krogius muutti miehensä mukana vuonna 1900 Kuopioon,  jossa hän osallistui aktiivisesti paikallisen Marttojen haaraosaston toimintaan. Kun hän palasi Helsinkiin vuonna 1903 hänestä tuli Marttojen puheenjohtaja lyhyeksi ajaksi. Hän muutti Kotkaan jo keväällä 1904, jolloin hänen piti lopettaa puheenjohtajan työ. Kotkassa asuessaan hän oli siellä edelleen paikallisen haaraosaston puheenjohtaja, kunnes palasi Helsinkiin vuonna 1906. Tällöin hän tuli jälleen mukaan järjestön keskustoimikunnan jäseneksi.