Pirkko Ruuskanen-Parrukoski

Tohtori Pirkko Ruuskanen-Parrukoski (s. 1954 Siilinjärvi) toimi Marttaliiton toiminnanjohtajana vuosina 2002–2006. Tammikuusta 2003 vuoteen 2006 hän toimi myös Emäntälehden päätoimittajana.

Ruuskanen-Parrukoski kertoi Marttojen aatepohjan tulleen hänelle läheiseksi jo lapsuudessa oman äidin kautta. Äiti teki elämäntyönsä kansakoulunopettajana ja isä maanviljelijänä.

Ruuskanen-Parrukoski opiskeli ensin sairaanhoitajaksi Kuopiossa ja jatkoi myöhemmin opintojaan terveydenhuollon maisteriksi. Hän oli intohimoinen teiniliittolainen ja oli aktiivisesti mukana myös ylioppilaspolitiikassa. Valmistumisen jälkeen hän toimi Diakoniaopiston rehtorina ja samanaikaisesti ammattikorkeakoulun yksikön johtajana Helsingissä, ennen kuin aloitti työt Marttaliiton kehitysjohtajana vuonna 2001. Vuonna 2002 hänestä tuli liiton toiminnanjohtaja, kun 20 vuotta liiton toiminnanjohtajana työskennellyt Maija Riihijärvi-Samuel jäi eläkkeelle. Tammikuusta 2003 lähtien hän toimi myös Emäntälehden päätoimittajana, kun edeltävä päätoimittaja Sirkka-Liisa Lehtinen jäi eläkkeelle.

Marttaliitossa Ruuskanen-Parrukoski osoittautui nopeasti päätöksiä tekeväksi johtajaksi, joka ei kuitenkaan takertunut yksityiskohtiin. Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2004 hän kertoi pitävänsä huolen suurista linjoista, eikä kyttää alaisilleen delegoimiensa tehtävien perään. Edeltäjältään Maija Riihijärvi-Samuelilta hän kertoi saaneensa neuvon: ”Kirjoita puheesi, että et ylitä sovittua aikaa, ja rakasta ihmisiä.”

Hyvä toiminta edellyttää, että oma toimintaympäristö on samalla tavalla henkistä pääomaa kasvattava ja muutoskykyinen. Toimittaessa nyt, on samalla varmistettava tulevaisuus ja tunnistettava menneisyys.

Marttaliitosta Ruuskanen-Parrukoski siirtyi työskentelemään Suomen Setlementtiliiton kehittämispäällikkönä ja toimialajohtajana vuosiksi 2007–2015. Tammikuusta 2016 alkaen hän toimi Kansanvalistusseuran toiminnanjohtajana. Vuonna 2018 hän väitteli tohtoriksi Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden laitokselta. Ruuskanen-Parrukoski on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä eri järjestöissä, mm. Vapaan sivistystyön yhteistyöjärjestön (VST) puheenjohtajana ja Euroopan aikuiskoulutusjärjestön (EAEA) hallituksessa.

Kirjoituksia

Lähteet