Hilkka Kivinen

Hilkka Kaarina Kivinen (o.s. Mälkiä; 4. marraskuuta 1902 Viipuri – 15. syyskuuta 1996 Helsinki) oli Uudenmaan Marttapiiriliiton johtokunnan jäsen ja varapuheenjohtaja 1933–1953 ja Marttaliiton johtokunnan jäsen 1935–1937.

Kivinen valmistui agronomiksi vuonna 1927, minkä jälkeen hän työskenteli maatalouden opetus- ja konsulttitehtävissä. Hänen puolisonsa oli maanviljelyskemian ja -fysiikan professori ja Helsingin yliopiston rehtori Erkki Kivinen (1903–1985). Pariskunta oli hyvin aktiivinen, ja heillä oli verkostoitunut seuraelämä Helsingissä. Pariskunnan yhteinen opiskeluaika ja karjalaisuus antoivat taustan kauniille ja pitkälle avioliitolle, mikä osaltaan auttoi Erkki Kivistä etenemään urallaan tiedemiehenä ja Helsingin yliopiston hallintotehtävissä.

Kivisten kodissa Mariankadulla ja Katajanokalla vieraili laajan suvun lisäksi paljon ystäviä yliopistomaailmasta sekä kotimaasta että kansainvälisesti. Helsingin yliopiston rehtorin puolisona Hilkka Kivinen oli Professorien rouvien puheenjohtaja vuodet 1964–1972. Monista yhdistyksen jäsenistä tuli hänen pitkäaikaisia ystäviä.

Piiri- ja liittotason marttatyön lisäksi Kivinen osallistui myös pohjoismaiseen yhteistyöhön Pohjoismaiden Emäntäliitossa. Hänet valittiin liiton johtokunnan jäseneksi vuosiksi 1949–1953. Kivinen oli myös Zonta Internationalin jäsen vuodesta 1947 lähtien.

Ystävien ja sukulaisten mukaan heitä viehätti Kivisessä erityisesti hänen suuri tietämys ajankohtaisista asioista sekä omien mielipiteiden suorasukainen ilmaisu. Vielä viimeisinä elinvuosinaan hän hankki tietoa vieraskielistä kirjallisuutta lukemalla, vaikka hänen kuntonsa ja liikuntakykynsä oli kovasti heikentynyt sairauden vuoksi.

Vuonna 1969 Kivinen kutsuttiin Marttaliiton kunniajäseneksi. Vuonna 1976 hänelle myönnettiin Marttaliiton suuri kultainen ansiomerkki. Hänet on palkittu myös Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkillä.