Esteri Kaijalainen

Marttaliiton kunniajäsen, Lapin Marttapiiriliiton kunniapuheenjohtaja.

Rouva Esteri Kaijalainen teki mittavan päivätyön Lapin Marttapiiriliitossa. Hän liittyi marttoihin vuonna 1924 ja toimi aktiivisesti omassa Rantavitikan kerhossaan. Vuonna 1935 hänet valittiin Peräpohjolan Marttapiiriliiton johtokuntaan ja vuonna 1939 valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Puheenjohtajuuskausi kesti vuoteen 1965. Hän oli piiriliittonsa edustajana myös Marttaliiton johtokunnassa ja valtuuskunnassa.

Esteri Kaijalaisen merkitys pohjoisimman piiriliiton marttatyölle korostui erityisesti Lapin sodan jälkeisenä jälleenrakennusaikana. Heti, kun asukkaat olivat palaamassa evakosta sodan runtelemalle kotiseudulleen, Esteri Kaijalainen oli yhdessä miehensä kanssa hankkimassa aineellista apua jaloilleen pyrkivälle marttatyölle. Lapin martat muistelevat hänen työtään edelleen kunnioittaen ja ihaillen.

Esteri Kaijalaiselle myönnettiin vuonna 1952 Marttaliiton kultainen ja vuonna 1965 suuri kultainen ansiomerkki. Vuonna 1969 hänet kutsuttiin Marttaliiton kunniajäseneksi. Hänet on kutsuttu myös Lapin Marttapiiriliiton kunniapuheenjohtajaksi.