Kerttu Kalliosaari

Pitäjänneuvos Kerttu Siviä Kalliosaari (o.s. Tiainen; 21. marraskuuta 1926, Lappee – 22. syyskuuta 2021, Lappeenranta) oli kunnallispolitiikko ja pitkäaikainen luottamustoimija Marttajärjestön eri tasoilla. Hänet kutsuttiin sekä Marttaliiton että Etelä-Karjalan Marttapiirin kunniajäseneksi.

Lappeella syntynyt Kerttu Tiainen oli osa kymmenlapsista sisarusjoukkoa. Nuoruusaika kului urheilun, erityisesti hiihdon sekä nuorisoseuratyön parissa Lappeen Korkea-Ahon Sysmäellä. Hän oli myös aktiivinen seurakuntalainen ja toimi jo 16-vuotiaana pyhäkoulun opettajana.

Miehensä Matti Kalliosaaren Kerttu Tiainen tapasi serkkunsa häissä, ja heidät vihittiin vuonna 1950. Häät pidettiin Matti Kalliosaaren kotipaikassa Kasukkalan Piutulassa, josta tuli pariskunnan koti lähes koko heidän elämänsä ajaksi. Matti Kalliosaari kasvatti hevosia ja oli ravimies. Kerttu Kalliosaari oli Lappeenrannan keskusraviradan ravintolan pitkäaikainen pääemäntä.

Toiminta Martoissa

Kalliosaaren marttaura alkoi vuonna 1951. Hän toimi alkuun Kasukkalan Marttakerhon jäsenenä, sitten sihteerinä ja vuodet 1972–1997 kerhon puheenjohtajana. Kasukkalan noin sadan jäsenen Marttakerho kuului Lappeen Marttyhdistykseen. Kalliosaaren johdolla kerhon jäsenet kokoontuivat säännöllisesti marttailtoihin, joissa pidettiin opintokerhoja ja tehtiin käsitöitä. Marttatoiminnan eri sisällöistä häntä viehätti erityisesti käsityöt, ja kotona kangaspuut olivat kovassa käytössä. Kasukkalan Marttakerhon lisäksi Kalliosaari toimi Lappeen Marttayhdistyksen puheenjohtajana. Tässä toimessa hän sai jäsenet osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja talkoisiin. Hänen aloitteestaan toteutettiin esimerkiksi vihkiryijylahjoitus Lappeen kirkkoon.

Kalliosaari toimi  myös TT-Martat ry:n (Toiminnan Tukeminen) puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä, talkoolaisena ja työntekijänä. Tämä yhdistys perusti Etelä-Saimaan Marttapiiriliiton alaisuuteen yhdistyksen, jonka tehtävänä oli tukea Lappeenrannan vohvelikioskin toimintaa. Vohvelikioski on toiminut vuodesta 1974 Lappeenrannan satamassa kesäisin. Myöhemmin yhdistys sulautettiin osaksi Etelä-Karjalan Marttojen toimintaa ja varainhankintaa.

Kalliosaari toimi vuosina 1973–1981 Etelä-Saimaan (nyk. Etelä-Karjalan) Marttapiiriliiton valtuuston jäsenenä ja vuosina 1977–1984 piirin hallituksen jäsenenä. Marttaliiton valtuuston jäsen hän oli vuosina 1985–1991. Vuonna 1999 hänet kutsuttiin Etelä-Karjalan Marttojen kunniajäseneksi. Hänelle myönnettiin Marttaliiton kultainen ansiomerkki ja Marttaliiton kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2010.

Kalliosaari oli myös Lappeenrannan Kotitaloussäätiön (aikaisemmin Marttojen talouskoulu) hallituksen varapuheenjohtajana.

Muu luottamustoiminta

Kun Kalliosaaret päättivät 1980-luvun alussa luopua lypsykarjasta, päätti Kerttu Kalliosaari lähteä mukaan politiikkaan Suomen Keskustan jäsenenä. Hänet valittiin Lappeenrannan kaupunginvaltuuston jäseneksi kuuden valtuustokauden ajaksi vuosina 1981–2004.

Luottamustoimijana hän työskenteli muun muassa kaupunginhallituksen jäsenenä sekä useissa kaupungin lautakunnissa ja toimikunnissa. Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana hän toimi yhteensä 12 vuotta ja oli pitkään myös kulttuurilautakunnan jäsen. Hänet kutsuttiin vuonna 2016 Suomen Keskustan kunniajäseneksi.

Tunnustuksia

  • Suomen valkoisen ruusun 1. luokan mitali
  • Marttaliiton kultainen ansiomerkki
  • Etelä-Karjalan Marttojen kunniajäsenyys, 1999
  • Pitäjänneuvoksen arvonimi, 2005
  • Marttaliiton kunniajäsenyys, 2010
  • Suomen Keskustan kunniajäsenyys, 2016