Jäsenmerkin historiaa

Marttojen jäsenmerkki, eli tuttavallisemmin marttamerkki, on sekä suomen- että ruotsinkielisten marttojen ja marthojen yhteisessä käytössä oleva jäsentunnus. Tunnuksen kuviona on kahteen runsaudensarveen tukeutuva seppelöity M-kirjain.

Merkki on hopeinen ja halkaisijaltaan 25 mm. Sen on suunnitellut Annie Edelfelt, joka oli myös yksi marttajärjestön perustajajäsenistä.

Ensimmäisestä maailmansodasta lähtien kummankin järjestön jäsenet ovat voineet ostaa merkin itselleen. Vuodesta 2019 alkaen M-kirjain on ollut pelkistettynä käytössä myös suomenkielisen Marttajärjestön logossa.

Jäsenmerkin tekemisestä keskusteltiin ensimmäisen kerran kokouksessa vuonna 1907, mutta asia ei saanut kannatusta. Sen jälkeen asiasta keskusteltiin useasti ja oltiin yhteydessä ainakin taiteilijoiden Hanna Cederholmin, Sanny Federleyn ja Annie Edelfeltin kanssa luonnosten tekemisestä. Finlands svenska Marthaförbundin historiikkien mukaan pöytäkirjojen puuttuessa on vaikea sanoa, kuka lopullisen merkin suunnitteli. Marttaliiton lähteiden mukaan jäsenmerkin lopullinen suunnittelija oli Annie Edelfelt, joka oli taiteilija Albert Edelfeltin sisar. Mallikappale lienee esitelty vuonna 1911 tai 1912 vuosikokouksessa. Merkkiä ei kuitenkaan teetetty oitis, sillä asiakirjojen mukaan vuonna 1913 Sortavalassa oleva marttojen haaraosastoliitto päätti kokouksessaan kiiruhtaa merkin käyttöönottoa, ja kirjelmöi asiasta Helsinkiin.

Seuraavan kerran vuonna 1916 varsinaissuomalainen Elin Ringbom otti keskushallinnon kokouksessa esiin haaraosastoliittojen toiveen yhteisestä jäsenmerkistä, ja silloin asiasta tehtiin vihdoin päätös. Sodan loputtua vuonna 1918 merkki alkoi nopeasti tulla yleiseen käyttöön. Merkin laatu on vuosien saatossa muuttunut. Alun perin merkki oli ”pulleampi” muodoiltaan, nykyisin se muistuttaa yhä enemmän laatasta painettua lituskaa. Alun perin merkki tehtiin tummuvasta hopeasta, nykyään merkki ei enää tummu. Käytössä suurin ero on neulan laadussa. Aiemmin neula oli terävä, nykyisin tylpempi. Vanhaa mallia saa käyttää edelleen.

Jäsenmerkin käyttäminen

Jäsenmerkin käyttö on sallittu vain jäsenille. Merkin kiinnitysohjeiden mukaan: ”Jäsenmerkin paikka marttapaidassa on vasemmalla, rintataskun yläpuolella. Marttapukuun se kiinnitetään nappilistan yläpuolelle, jakkuun tai siviilipukuun vasemmalle puolelle rintapieleen. Kansallispuvussa merkin paikka on vasemmalla jakun tai liivin rintapielessä, ei koskaan puserossa.

Katso tarkemmat tilaus- ja pukeutumisohjeet yhdistyskanavalta.