Annikki Jäntti

Annikki Jäntti (s. 1940 Suonenjoki) toimi marttaliiton toiminnanjohtajana ja Emäntälehden päätoimittajana vuodet 1970–1982.

Jäntti syntyi Suonenjoella 1940 Toivo ja Aune Jäntin viisilapsisen perheen esikoisena. Nuorena hän oli aktiivisesti mukana partiotoiminnassa, mikä antoi pohjan myöhemmälle työlle erityisesti järjestöissä.

Jäntti valmistui Suonenjoen yhteislyseosta ylioppilaaksi ja kotitalousopettajaksi Helsingin kotitalousopettajaopistosta vuonna 1964. Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi hän valmistui 1969 pääaineenaan ravintokemia (nykyinen ravitsemustiede). Näiden opintojen ohessa hän toimi Suomussalmella vt. kotitalouden lehtorina, ja siirtyi harjoittelujakson jälkeen entisen oppilaitoksensa Kotitalousopettajaopiston opettajaksi.

Pian valmistumisen jälkeen vuonna 1970 hän aloitti työt Marttaliitossa ensin tiedotussihteerinä ja pian sen jälkeen toiminnanjohtajana. Ollessaan Marttaliiton toiminnanjohtaja, hän teki mm. toukokuussa 1973 alkuperämerkintää koskevan aloitteen Kotimaisen tuotannon valtuuskunnan kokouksessa. Vuosikymmenen kampanjatunnuksena toimineesta Avainlipusta tuli 1975 alkuperämerkki, jota kauppa- ja teollisuusministeriön alainen Kotimaisen tuotannon valtuuskunta myönsi vain tutkitusti kotimaisille tuotteille. Jäntin johdolla järjestössä vietettiin esimerkiksi Koti ja ympäristö sekä Nuoreksi nuorten kanssa -teemavuosia.

Marttaliiton tehtävien jälkeen vuonna 1982 Jäntti palasi uudelleen opetusalalle, ja toimi Kauhajoen kotitalousopiston rehtorina ja vuodesta 1984 alkaen kouluhallituksen kouluruokailun ylitarkastajana.

Jäntillä on ollut lukuisia luottamustehtäviä sekä Suomessa että ulkomailla, ja hän on ollut aktiivisesti mukana esimerkiksi Meilahden seurakunnan toiminnassa.

Jäntin teoksia ja kirjoituksia

  • Kouluruokailuopas: koulujen kasvatus- ja opetuskäyttöön ja kouluruokailun ammattihenkilöstölle, 1987
  • Kouluruokailuasiaa koulutulokkaan kotiin, 1988
  • Haasteita kouluruokailuun, 1991
  • Peruskoulun kesäsiirtola- ja muun lomavirkistystoiminnan opas, 1991
  • Kehittyvä kouluruokailu, 1993

Lisätietoa ja lähteitä