Kehitysyhteistyötä Afrikassa

Martat ovat tehneet kehitysyhteistyötä Afrikassa vuodesta 1980 lähtien. Yhteistyökumppaneina on ollut järjestöjä Keniassa, Sambiassa, Zimbabwessa, Burkina Fasossa ja Kamerunissa.

Marttojen kehitysyhteistyökohteet 1980-2012

Finlands svenska Marthaförbund aloitti kehitysyhteistyönhankkeen Sri Lankassa 1970-luvun lopulla. Myös suomenkielisillä martoilla virisi ajatus kehitysyhteistyöstä. Heti alusta lähtien oli selvää, että työtä tehtäisiin samaan tapaan kuin Suomessakin: tarvittiin paikallinen, ihmisiä lähellä oleva taho, joka hoitaisi varsinaisen kurssituksen ja kotikäynnit kylissä ja kodeissa.

Kenia 1980–1990

Marttaliiton marjamarssikampanjan ja ulkoasiainministeriön avustuksen turvin lähdettiin tekemään työtä kenialaisen Maendeleo ya Wanawake -järjestön kanssa, joka on Kenian vanhin naisjärjestö. Järjestön nimi vapaasti käännettynä on Kehitystä naisille.

Hankkeen nimeksi tuli Äiti ja lapsi Keniassa. Tavoitteena oli kotitalousneuvonnan antaminen kenialaisille perheille sillä kokemuksella mitä martoilla itsellään oli 80 vuoden neuvontatyöstä.

Hanke Keniassa masai-heimon asuttamalla Narokin seudulla kesti kahdeksan vuotta. Sinä aikana opetettiin ruoan tuotantoa ja ravitsemusta. Masait eivät perinteisesti olleet viljelleet maata, mutta tuohon aikaan he olivat joutuneet asettumaan aloilleen ja aloittelemaan uudenlaista elämää. Ravinnon ohella keskityttiin äitien ja lasten terveyskysymyksiin. Opetuskeinoina käytettiin perinteisiä keinoja: laulua, tanssia ja näytelmiä, sekä luonnollisesti, kun on martoista kyse, opeteltiin myös tekemällä itse.

Sambia 1988–1995

Vuonna 1988 martat ryhtyivät tukemaan Itä-Sambiassa meneillään olevaa Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan työntekijöiden vetämää kotitalousneuvontaa. Kurssien aiheina olivat puutarhanhoito, ravitsemus ja ompelu. Tämä hanke on ollut ainoa, jossa on ollut paikanpäällä suomalaisia neuvojia.

Zimbabwe 1990–1999

Uusi, oma hanke alkoi vuonna 1990 Zimbabwessa. Yhteistyökumppanina oli paikallinen Jekesa Pfungwa/Vulingqondo -järjestö, jonka nimen voisi suomentaa muotoon Avaa mielesi.

Tässä hankkeessa koulutettiin aluksi 19 neuvojaa ravitsemuskysymysten asiantuntijoiksi. Keskeistä oli kasviksien ja vihannesten lisääminen ruokavalioon. Kursseilla opeteltiin myös energiaa säästävien uunien ja liesimallien käyttöä. Uunia tarvittiin leipomiseen, joka ei ollut yleistä Zimbabwessa. Leipomuksia tehdessä opeteltiin myös kustannuslaskentaa ja todettiin, että sämpylät tuottavat enemmän kuin isot leivät. Taloudellisista ja poliittisista vaikeuksista huolimatta järjestö jatkaa ravitsemusneuvonnan antamista edelleen.

Burkina Faso 2000–2010

Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Marttojen kehitysyhteistyökumppanina siellä on Zabressa pääpaikkaansa pitävä Pag La Yiri -järjestö.

Hankkeen aikana koulutettiin 15 neuvojaa ja heille 45 paikallista apuneuvojaa. Koulutusten teemoina olivat ravitsemus, hygienian parantaminen ja ympäristön siivous.

Toiminnan jatkuvuuden takaamiseksi rakennettiin aurinkoenergialla toimiva leipomo, jonka tuotto on tarkoitus käyttää neuvojien palkkaukseen jatkossakin.

Kamerun 2011–2014

Marttajärjestön uusin kehitysyhteistyökohde on Kamerunissa, jossa ACESF-CA-järjestön kanssa annetaan kotitalous- ja pienyrittäjäkoulutusta.
Lisätietoja marttojen Kamerunin hankkeesta löytyy kotisivuilta www.martat.fi

Kirsi Vesterbacka