Kotitalousneuvonta turvapaikanhakijoille

Tehdään yhdessä! Kotitalouskurssit ja yhdessä kokkaaminen ovat monipuolista marttajärjestön kotitalousneuvontaa parhaimmillaan. Toiminta auttaa turvapaikanhakijoita esimerkiksi arkeen sopeutumisessa.

Kotitalousneuvontaa voivat antaa niin marttajärjestön ammattilaiset kuin vapaaehtoisetkin: vapaaehtoiset voivat olla apukäsinä vastaanottokeskuksissa ja turvapaikanhakijoiden arjessa. Ammatillisuus ja vapaaehtoistoiminta tukevat ja täydentävät toisiaan palvelujen ja toiminnan tarjoamisessa. Lue, millaista toimintaa marttajärjestön ammattilaiset ja vapaaehtoiset voivat toteuttaa yhteisvoimin.

Ammattilaisten pitämät kotitalouskurssit

Kurssien tavoite on tukea ja vahvistaa osallistujien arkea, hyvinvointia ja taitoja kotitalousneuvonnan keinoin. Ammatillinen kotitalousneuvonta tukee ja ohjaa oppimista.

Teemat ja sisällöt kurssille suunnitellaan yhteistyössä kohderyhmän tarpeiden mukaan. Ruokakurssiin sisältyy ruoanvalmistuksen lisäksi teemaan liittyvä teoria-aihe sekä ruoka- ja työskentelyohjeet. Tarvittaessa kurssiin voidaan sisällyttää kodin siivoukseen, vaatehuoltoon ja raha-asioihin liittyviä aiheita.

Asiantuntijoilla on alan koulutus ja he ovat tottuneet työskentelemään eri kohderyhmien kanssa. Heillä on myös tietotaito ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta, kodinhoidosta ja kodin raha-asioista.

Kurssitoiminta on maksullista tai sitä voidaan toteuttaa hankerahoituksella.

Vapaaehtoisten ohjaama ruoanvalmistus

Vapaaehtoisten ohjaamassa ruoanvalmistuksessa tavoite on valmistaa yhdessä ruokaa ja samalla saada tilaisuus myönteiselle vuorovaikutukselle ja yhdessäololle. Vapaaehtoisten kokkailut ovat luonteva tapa tutustua eri maiden ruokakulttuureihin, tarjota mielekästä yhteistä tekemistä ja rakentaa siltaa eri kulttuuritaustasta tulevien ihmisten välille.

Koulutusta vapaaehtoiset ovat saaneet toimintaansa mm. ruokamartta- tai Pikkukokkikerho-ohjaajien koulutuksessa tai muussa ketjukoulutuksessa. Lisäksi moni martta harrastaa vapaa-aikanaan ruoanlaittoa ja leivontaa.

Vapaaehtoistoiminnasta ei makseta palkkaa. Kulut, mm. ruokatarvikkeet, on sovittava toiminnan tilaajan kanssa. 2018-2019 aikana voit tiedustella pientä avustusta yksittäisiin nuorille kotoutujille tarkoitettuihin kotitaloustapahtuiin  myös suoraan Marttaliitosta terhi.lindqvist at martat.fi