Kesäinen Virkee-tervehdys!

Kesäinen Virkee-tervehdys!

Syksystä 2018 alkanut ensimmäinen hankevuosi on näin kesä-heinäkuun vaihteessa jo varsin pitkällä. Paljon on ehtinyt tapahtua ruokakursseilla keittiössä, erilaisilla ryhmäkerroilla, avoimissa ruokainfoissa ja ravintoluennoilla. Tähän mennessä mm. Kitee, Tohmajärvi, Nurmes, Lieksa, Outokumpu, Juuka, Kontiolahti ja Ilomantsi ovat Joensuun ohessa tulleet tutuiksi erilaisissa ikäihmisten kohtaamisissa. 

Ravintoasioista on käyty monia mielenkiintoisia keskusteluja eli ruoka-arki puhututtaa. Jokainen syö päivittäin, mutta ruokavalinnat ovat vaihtelevan yksilöllisiä. Yksin asuminen ja itselle ruoan valmistaminen, annoskokojen pieneminen sekä nälän ja janon tunteen heikkeneminen – etenkin näitä teemoja on usein ikäihmisten kanssa keskusteluissa pohdittu.

Iän myötä on ravinnon laadullinen sisältö tärkeää, jotta energiaa ja ravintoaineita saadaan päivittäin riittävästi. Ikäihmisten kanssa ruokatottumuksia onkin pohdittu mm. ateriarytmin kannalta, missä on mietitty pääaterioiden ja välipalojen sisältöä ja tarvetta omassa ruoka-arjessa. Näin ollen ohessa onkin Virkee-vinkkinä välipalalle helppo juotava smoothie, jota voi muokata ja valmistaa omien makumieltymysten mukaisesti. Kokeile smoothieen vaihdellen erilaisia marjoja tai yhtälailla pakastemarjoja, samoin korvaa osa jogurtista esim. rahkalla, maidolla tai piimällä.

Kesäinen marjasmoothie:

2-3 dl tuoreita marjoja
5 dl maustamatonta jogurttia
1
banaani
1 tl vaniljasokeria

Yhdistä marjat, viipaloitu banaani ja vaniljasokeri kulhossa. Sekoita ainekset sauvasekoittimella sileäksi ja kuohkeaksi, tai käytä tehosekoitinta.

Aurinkoista keskikesää!