Marttakahvio

Maankuulut karjalanpiirakkakahvit

Marttakahvio on perinteikäs kesäkahvila Joensuun kauppatorilla. Meidät tunnetaan kahvista karjalanpiirakan kera – munavoilla tai ilman. Toukokuussa 2023 avasimme upouuden, Marttakahvion ja piirakkapajan, jonka arkkitehtuurissa kannattaa erityisesti kiinnittää huomio hiillytetystä kierrätyspuusta tehtyihin ulkoseiniin.

Marttakahviossa sinua palvelee iloinen joukko nuoria. Meiltä saat viereisessä Piirakkapajassa paistettuja karjalanpiirakoita sekä suolaisia ja makeita kotileivonnaisia. Jo vuodesta 1974 lähtien Marttakahvio on ollut yksi kesäisen Joensuun torin vetonauloista.

Marttakahvion toiminnassa pyrimme aina vastuullisuuteen. Esimerkiksi käyttämämme kahvi on paikalliselta paahtamolta Unison coffeelta hankittua. Heidän kahvilla on UTZ-serifikaatti, mikä voidaan antaa tunnustukseksi kahville, teelle tai kaakaolle, jos tuotanto on kestävää ja vastuullista ja vastaa sertifikaatin kriteereitä. (paulig.fi, kahvipedia, utz-sertifikaatti)

Myös jäätelömme on Polvijärvellä sijaitsevalta Kosilkalta. Virvokkeet ovat kotimaisen Olvin valmistamia. Emme käytä kertakäyttöastioita, vaan piirakan voi syödä Iittalan astioilta.

Kaikki kahvileipämmekin tehdään paikan päällä omassa leipomossa.

Piirakkapaja

Kahviota vastapäätä, Piirakkapajalla, leivotaan kesäisin lähes päivittäin kahviossa myytävät karjalanpiirakat. Ne valmistetaan talkoovoimin ja paistajat tulevat Pohjois-Karjalan Marttojen eri jäsenyhdistyksistä ympäri maakuntaa. Aamupäivisin pääsee seuraamaan piirakanvalmistusta lasi-ikkunoiden takaa.

Piirakkapaja on toiminut Joensuun torilla vuodesta 1992 lähtien. Karjalanpiirakoiden valmistuksella ja myynnillä tuetaan Pohjois-Karjalan Martat ry:n ammatillista kotitalousneuvontaa. Kesäisin Joensuun torilla Piirakkapajassa opetellaan perinteisten karjalanpiirakoiden valmistusta piirakkakouluissa, johon tervetulleita ovat niin lapset kuin aikuiset.

Piirakkapajassa pääset myös itse leipomaan, paistamaan sekä maistamaan aitoja, perinteisiä karjalanpiirakoita! Piirakkakouluumme ovat tervetulleita sekä lapset että aikuiset. Ajalla 28.6.–31.7.2023 järjestämme kaikille avoimia piirakkakouluja joka keskiviikko ja perjantai klo 13–14. Piirakkakoulun hinta on 20 € aikuiselta ja 10 € lapselta. Tiedusteluja ja piirakkakoulujen varauksia voi kysellä numerosta 050 300 0502.

Lisäksi järjestämme piirakkakouluja 6-10 hengen ryhmille tilauksesta läpi vuoden. Kesäisin ne pidetään Piirakkapajalla ja talvisin Marttakeskuksella. Tiedustelut joko pohjois-karjala@martat.fi tai 050 448 1125. Yli 10 hengen ryhmien piirakkakoulut toteutetaan aina torin laidalla Marttakeskuksella.

Tervetuloa tutustumaan karjalaiseen perinteeseen sen herkullisimmassa muodossa!

Uuden kahvion avajaiset 31.5.2023